Compromís abandona el ple de Torrent davant la negativa de Ros a un referèndum sobre la remunicipalització de l’aigua

Valencià

Alabajos: “No podem quedar-nos de braços creuats front aquest nou engany de Ros al pacte d’investidura en matèria de participació ciutadana”.

Medina: “És insultant que el Partit Socialista es quede a soles votant en contra de consultar a la ciutadania sobre un bé bàsic i fonamental”.

Finalment, després de dos mesos i una denuncia al Síndic de Greuges, Compromís per Torrent va aconseguir debatre al Ple d’ahir la seua proposta per demanar permís al Ministeri de l’Interior per la realització d’una consulta popular sobre el model de gestió de la empresa municipal Aigües de l’Horta.

La moció, que va comptar amb set vots favorables –els de Compromís, Ciutadans i Guanyant Torrent- i nou abstencions del Grup Popular, va ser finalment rebutjada pels nou vots del Grup Socialista que va mostrar la seua negativa a aquesta proposta a l’estimar que “la ciutadania no compta amb la informació suficient per pronunciar-se”.

El debat, que es va estendre durant més d’un hora i que va comptar amb moments de certa tensió per l’afirmació del Grup Socialista de que “la empresa ja té una gestió 100% pública”, es va centrar en el dret a la participació de la ciutadania i en el model de gestió que veritablement opera en Aigües de l’Horta.

El regidor de Compromís i membre del Consell d’Administració d’Aigües de l’Horta, Víctor Medina, va llançar un seguit de preguntes bàsiques al govern del PSOE davant la seua afirmació de què l’explotadora del servei “es cent per cent de gestió pública”:

“A canvi de què Hidraqua -empresa del grup Suez que gestiona el cicle integral de l’aigua a la capital de l’Horta Sud i altres sis municipis- s’emporta la meitat dels beneficis cada any? De la gestió.

Qui nomena el gerent de la empresa? La part privada.

Qui gestiona l’òrgan de contractació? La part privada.

Qui contracta i qui decideix a qui es contracta? La part privada… Aleshores, de que gestió pública em parla vostè?” va argumentar Medina.

Per a Medina “el Partit Socialista s’escuda en informes tècnics i de sostenibilitat econòmica, però se n’oblida de què l’explotadora s’emporta cada any més beneficis -el 49% dels 1,3 milions d’euros generats al 2017- recursos que podrien revertir en la millora de la qualitat de l’aigua, la xarxa d’abastiment, els controls sanitaris i la dignitat laboral dels seus treballadors i treballadores”.

En al·lusió a l’informe del Secretari del Ple, Medina va afirmar que “segons aquest informe cal la majoria absoluta del Ple per elevar una proposta d’aquest tipus al Ministeri, no obstant el PSOE podria haver-se abstingut i el resultat global de la votació haguera estat el mateix, al no arribar-se a la majoria absoluta necessària, però ha decidit votar gratuïtament en contra de la proposta de celebració de la consulta popular, deixant en evidencia la seua connivència amb la empresa. És vergonyós”.

Per al portaveu del Grup Municipal, Pau Alabajos “fa una dies ens preguntàvem per a qui governava Ros, si per a Hidraqua o per a la ciutadania de Torrent. Ara ja ho sabem. No podem quedar-nos impàvids davant aquesta nou engany al pacte d’investidura”.

Castellano

Compromís abandona el pleno de Torrent ante la negativa de Ros a un referèndum sobre la remunicipalización del agua.

Alabajos: “No podemos quedarnos de brazos cruzados ante este nuevo engaño de Ros al pacto de investidura en materia de participación ciudadana”.

 Medina: “Es insultante que el Partido Socialista se quede solo votando en contra de consultar a la ciudadanía sobre un bien básico y fundamental”

 

Finalmente, tras dos meses y una denuncia al Síndic de Greuges, Compromís per Torrent consiguió debatir en el Pleno de ayer su propuesta para pedir permiso al Ministerio de Interior para la realización de una consulta popular sobre el modelo de gestión de la empresa municipal Aigües de l’Horta.

La moción, que contó con siete votos favorables – los de Compromís, Ciudadanos y Guanyant Torrent- y nueve abstenciones del Grupo Popular fue finalmente rechazada por los nueve votos del Grupo Socialista que mostró su negativa a esta propuesta al estimar que “la ciudadanía no cuenta con la información suficiente para pronunciarse”.

El debate, que se extendió durante más de una hora y que contó con momentos de cierta tensión tras la afirmación del Grupo Socialista de que “la empresa ya tiene una gestión 100% pública”, se centró en el derecho a la participación de la ciudadanía y en el modelo de gestión que realmente opera en Aigües de l’Horta.

El concejal de Compromís y miembro del Consejo de Administración de Aigües de l’Horta, Víctor Medina, lanzó una batería de preguntas básicas al gobierno del PSOE ante la afirmación socialista de que la empresa “es cien por cien de gestión pública”:

“¿A cambio de que Hidraqua -empresa del grupo Suez que gestiona el ciclo integral del agua en la capital de l’Horta Sud y otros seis municipios) se lleva la mitad de los beneficios cada año? De la gestión.

¿Quién nombra el gerente de la empresa? La parte privada.

¿Quién gestiona el órgano de contratación? La parte privada.

¿Quién contrata y decide a que personal se contrata? La parte privada… Entonces, ¿de qué gestión pública me habla usted?” argumentó Medina.

Para Medina “el Partido Socialista se escuda en informes técnicos y de sostenibilidad económica, pero se olvida de que la explotadora se embolsa cada año más beneficios –el 49% de los 1’3 millones de euros generados en 2017- recursos que podrían revertir en la mejora de la calidad del agua, la red de abastecimiento, los controles sanitarios y la dignidad laboral de sus trabajadores y trabajadoras”.

En alusión al informe del Secretario del Pleno, Medina afirmó que “según este informe hace falta la mayoría absoluta del Pleno para elevar una propuesta de este tipo al Ministerio, no obstante el PSOE podría haberse abstenido y el resultado global de la votación habría sido el mismo al no alcanzarse la mayoría absoluta necesaria, pero ha decidido votar gratuitamente en contra de la propuesta de celebración de la consulta popular, dejando en evidencia su connivencia con la empresa. Es vergonzoso”.

Para el portavoz del Grupo Municipal, Pau Alabajos “hace unos días nos preguntábamos para quien gobernaba Ros, si para Hidraqua o para la ciudadanía de Torrent. Ahora ya lo sabemos. No podemos quedarnos impávidos ante este nuevo engaño al pacto de investidura”.

 

 

Arxivat en: Economia i Ocupació, Municipal, Sanitat i Benestar Social, Temes, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *