La política irresponsable de la rajola que hem hagut de patir al País Valencià ens està hipotecant d’una manera inassumible l’eixida de la crisi i ens hi enfonsa més. El País Valencià ara com ara està a un 83,5% del nivell de convergència en estabilitat, riquesa i productivitat amb la Unió Europea, quan la mitjana espanyola de convergència és del 94,19%. És a dir, els valencians estem 12 punts per sota de la mitjana espanyola. Així mateix, des del 2006 s’ha baixat quasi tres punts, des del 86,4%. Aquestes dades es coneixen el dia que es fa públic el pacte PSOE-PP per marginar el Corredor Mediterrani en favor del Corredor Central.

A més a més, el País Valencià s’ha fet més pobre dins d’Espanya. Del 91,70% de convergència en 2006 fins al 88,70% del 2010. A aquestes dades cal afegir-hi la dada més injusta encara que el País Valencià és la tercera autonomia amb major dèficit fiscal -és a dir, els valencians paguem més impostos a l’estat central dels que rebem-, al voltant del 4% i només superat per Catalunya (7%) i Balears (8,5%) -tot descartant Madrid per l’efecte seu de la capitalitat que distorsiona el càlcul-. I aquestes dades de dèficit fiscal estan en la forquilla del càlcul més baix. Ras i curt, els valencians estem 12 punts per sota de la mitjana espanyola però ens toca pagar com si estiguérem 12 punts per dalt. Una injustícia social de totes totes.

Els partits centralistes ens han portat a aquest atzucac. Un carreró sense eixida que encara hem vist com hui s’agreujava amb el pacte PSOE-PP per afavorir el Corredor Central davant del Corredor Mediterrani com a projecte prioritari per a la Unió Europea. Es tracta d’una condemna a mort per a una infraestructura tan vital per al nostre desenvolupament. L’Associació Valenciana d’Empresaris afirmava que el País Valencià perdrà el 28% de les exportacions en 2014 en cas que no estiga finalitzat el Corredor Mediterrani. Després d’aquest pacte PSOE-PP de hui, sense una veu forta a Madrid com la de Compromís que defense els interessos i el progrés dels valencians, hem venut el futur.

Els territoris que encapçalen el rànquing espanyol de convergència amb la Unió Europea són els que tenen un grau d’autogovern i un finançament més just: País Basc (127,89%) i Navarra (122,45%), els quals superen la mitjana europea de llarg. D’una altra banda, es tracta d’economies que han mantingut el pes industrial del seu PIB i no l’han desmantellat i ho han fiat tot a la rajola i l’especulació, com han fet successivament PP i PSOE al País València. Això també es veu en territoris com Madrid (122,37%) -que, repetim, es beneficia de l’efecte de capitalitat-, Catalunya (110,48%) i fins i tot les Balears (100,76%), els quals, tot i patir el fort dèficit fiscal de què parlàvem adés, es mantenen per dalt o en la mitjana de convergència europea.

PP i PSOE, el centralisme i els partits amb una mentalitat i un exercici de govern centralista ens emprobreixen. Cal canviar la situació, cal un Compromís ben fort amb el progrés del País Valencià.