I la premsa mundial se’n fa ressò. Vos traduïm aquesta notícia del New York Times pel seu interés. Després no podran dir que els Fabra no s’han fet famosos arreu del món!

Finalment, un avió ha arribat a l’aeroport fantasma de Castelló, al sud-est d’Espanya.

En lloc d’aterrar a la pista, però, l’avió és un model d’alumini que s’ha col·locat aquesta setmana al cim d’una estàtua gegant al llarg del camí d’entrada a l’aeroport -una volta més per als 150 milions€ que ha costat un projecte de l’aeroport que s’ha convertit en un símbol de la les despeses innecessàries que han enfonsat Espanya en una profunda recessió i una crisi bancària.

L’estàtua, amb una altura de 24 metres, construïts a un cost de 300.000€, va ser concebut com un homenatge a Carlos Fabra, al capdavant molts anys del govern de la província de Castelló i impulsor del projecte de l’aeroport.

Enguany, Fabra ha estat posat sota investigació judicial en relació amb diversos casos de corrupció i evasió d’impostos. Ell, però, no ha estat acusat i no s’espera que comparega davant el tribunal abans que finalitze l’any.

Dissabte passat, Fabra va renunciar formalment com a cap de la delegació provincial de govern del Partit Popular d’Espanya, que havia ostentat durant 22 anys. Encara manté la presidència de l’empresa pública que administra l’aeroport.

Tot i que l’aeroport no ha aconseguit atreure un sol vol programat, Fabra ha defensat el seu projecte. El març de l’any passat, quan l’aeroport es va inaugurar formalment, va argumentar que seria una oportunitat única de convertir l’aeroport en una atracció turística, donant als visitants l’accés ple a la pista i altres àrees que normalment es troben fora dels límits en els aeroports que funcionen per de les preocupacions de seguretat.

Dissabte passat, novament va descriure l’aeroport com “una eina de desenvolupament necessari” per la seua província. Castelló es troba dins de la regió de València, la qualificació creditícia de la qual va ser rebaixada recentment a bo escombraria i la càrrega total del deute ha arribat a 20 mil milions d’euros.

L’estàtua va ser encarregada per Fabra i construïda per un escultor local, Juan Ripollés, qui va titular la seua obra “L’home avió.” Ripollés ara assegura que es va veure obligat a gastar de la seua butxaca 127.000€ i “buidar les butxaques dels meus fills” per completar una obra que, va dir, va acabar costant voltant de 500.000€.

Com a part d’una dècada de construcció i boom de la rajola, Espanya va fer aeroports, autopistes i línies de ferrocarril, sovint sota la pressió dels polítics regionals que buscaven una major presència dins de la xarxa de transport nacional. Moltes de les carreteres de recent construcció estan ara desertes, mentre que només una cinquena part dels aeroports d’Espanya varen aconseguir benefici l’any passat.

Mentrestant, la filla de Carlos Fabra, Andrea, diputada al Congrés també en representació del Partit Popular, s’ha vist veure obligada aquesta setmana a enviar una disculpa per escrit al President del Parlament després d’una eixida de to difamatòria dimecres passat, quan el primer ministre Mariano Rajoy va presentar un altre paquet d’austeritat de 65.000 milions d’euros que incloïa retallades en les prestacions per desocupació. Més tard, Andre Fabra va insistir que el seu insult no tenia per objecte als desocupats, sinó els diputats socialistes, els quals en demanaren formalment la renúncia.