Article publicat al diari Levante

DISSABTE 16 DE NOVEMBRE DE 2013

L’Horta.

 

Aturats sense subsidi denuncien que han de pagar el 40 % de la medicació.

Un dels afectats reclama davant Sanitat i qualifica l’aplicació de la llei de «abusiva i injusta».

Els desocupats de llarga durada que estan cobrant el subsidi dels 430 euros no han de pagar per llei els medicaments que els recepten des de la Sanitat Pública.

Però si aquestos aturats esgoten ja el cobrament d’aquest subsidi i no tenen cap ingrés, estan obligats a abonar el 40% del cost dels productes farmacèutics que consumeixen. Així els ha passat almenys a dos veïns de Torrent, que han denunciat el « buit legal » que s’està produint i la injustícia de la situació.

 l primer dels afectats és Juan Manuel Martínez Marzal, de 53 anys . Era apoderat de banca i va ser despatxat en 2009 després d’haver cotitzat més de 35 anys. Després d’esgotar la prestació per desocupació, va passar a cobrar la Renda Activa d’ Inserció (RAI). Però actualment se li ha acabat aquesta ajuda no disposa de cap ingrés. Fa un mes va patir un infart, que l’obliga a prendre medicació crònica, i, quan va anar a la farmàcia a treure-la , es va trobar amb la sorpresa que havia de pagar el 40 %. Per a aquestos veïns, suposarà entre 40 i 50 euros cada 15 dies, que no poden afrontar.

 “He hagut de recórrer als serveis socials de Torrent, des d’on s’estan fent càrrec dels pagaments i, d’aquesta manera, puc prendre la medicació, però és totalment injust, que la Administració Local haja d’assumir una despesa que li correspon a la Comunitat Autònoma”.

“Després de gairebé 40 anys cotitzats, crec que tinc dret a aquesta cobertura», opina”.

El pacient denuncia a més a més que a les farmàcies s’exhibeixen cartells on s’explica que els aturats sense ingressos tenen debades els medicaments, el que és una propaganda enganyosa de la Conselleria de Sanitat.

El segon cas li afecta José Manuel Contreras, de 46 anys, de professió electricista i desocupat des del 2009.

Després d’acabar-se el període de cobrament de la Renda Activa d’Inserció i quedar-se sense ingressos, va acudir a la farmàcia a per medicaments i li van fer pagar el 40 %. Encara que en el seu cas, de moment , no ha de prendre cap medicació de cost elevat, considera totalment injust que quan percebia els 430 euros tinguera els productes gratuïts i ara haja de pagar-los. Per això, el 5 maig 2013 va presentar una dura Reclamació davant la Conselleria de Sanitat, de la qual encara no ha obtingut resposta.

Al deixar de cobrar, per al Sistema figurem com a actius, el que no té sentit, explica aquest veí, que a la reclamació ho considera una interpretació « injusta, restrictiva, abusiva i vulneradora del dret més bàsic a la igualtat », en una llei que ja ha retallat drets.

 UN ALTRE CAS

«Porta el foli si vols la vida laboral»

Una altra de les queixes que aquestos veïns formularen es refereix al funcionament de la Seguretat Social a la ciutat.

Juan Manuel  fa unes setmanes va demanar una vida laboral i es va trobar amb què el funcionari que el va atendre, li va indicar que havia de dur el foli de casa, segons les noves normes d’austeritat aplicades en aquesta secció de l’administració del’Estat. «Que sentit té això quan el Govern cada any envia milions de cartes en paper d’alta qualitat i a tot color als ciutadans amb la vida laboral de cadascú quan molts no l’han demanada?, es pregunta aquest home, que considera que «per a la propaganda sí que hi ha diners però per als usuaris de a peu que van perquè de veritat ho necessiten es retalla.

L. S. TORRENT

Per a vore el article del diari click en el enllaç  http://compromispertorrent.net/imagens/denunciass40.pdf