El 5 de desembre del 2014 des de Compromís per Torrent vàrem presentar una moció per tal de recuperar l’arxiu audiovisual de Ràdio Televisió Valenciana referent a Torrent, atés que des de fa 24 anys RTVV amb els seus canals ha estat un registre de molts dels esdeveniments que han passat al nostre País; des de festes a successos, esports, notícies econòmiques, etcètera.

RTVV ha estat també uns Ens amb una presència important del valencià, que oferia una difusió informativa de proximitat, garantint que molts pobles i comarques valencianes, amb les seues tradicions i iniciatives tingueren una repercussió pública que ara, des del seu tancament, i amb més dificultat, poden comunicar i promocionar.

La Conselleria de Cultura ha previst que l’arxiu audiovisual de RTVV siga dipositat a l’Institut de l’Audiovisual i la Cinematografia, a la Filmoteca, amb la intenció que fóra protegit. Tot i que des de Compromís s’ha demanat la consideració de Bé d’Interés Cultural (B.I.C) per als arxius audiovisuals i documentals de l’extinta Canal 9, des del Govern Autonòmic del PP s’ha considerat que l’actual situació ja garantix un nivell de protecció similar.

Compromís per Torrent considera que, a més d’incidir en la protecció del patrimoni audiviosual de l’Ens, cal posar a disposició de la ciutadania l’important llegat cultural que suposa l’arxiu de RTVV. Seria de gran importància per a la ciutat de Torrent, i la Comarca de l’Horta, comptar amb una còpia dels moments més rellevants de la nostra ciutat que, sense dubte, han estat gravats per les càmeres de RTVV. Ens consta que els arxius de Canal 9 estan plenament organitzats i resultaria fàcil localitzar els documents en virtut d’una classificació.

Malauradament, el PP de Torrent va votar en contra de la nostra proposta d’iniciar les gestions per tal d’aconseguir l’esmentada còpia del llegat audiovisual de RTVV en què aparega la nostra ciutat, tot i que féiem l’excepció de fer-ho en el moment legal que fóra possible. Sembla que al PP no li agrade fer memòria, en general, ni vol la de Torrent, en particular, i ja se sap que laminar la memòria d’un poble entorpix la capacitat de saber d’on venim i per tant de valorar cap on anem.

La justificació del PP va ser literalment que no era el moment oportú, de tal manera que, al Ple del 23 de desembre, ells mateixos demanaren deixar-la damunt la taula per a estudiar-la, quan havien tingut 15 dies per a llegir-se un escrit de dues pàgines, bona prova del poc interés que havia despertat la nostra proposta en els “populars”. Per cert, necessiten dues setmanes per a valorar-la quan a l’oposició ens donen 5 dies per a presentar esmenes al pressupost, ja té barra el tema.

[Article publicat originalment en el número de La Opinión de Torrent corresponent a la primera quinzena de gener de 2015]