Compromís critica que el PSOE afirme que les llibertats religioses arribaren a Espanya amb Franco

Compromís critica durament al Secretari General del PSOE de Torrent per les seues paraules a un acte organitzat pel col·lectiu Soterranya i València Laica.

Ximo Planells (PSOE): “Les llibertats religioses arribaren a Espanya amb el franquisme”.

El passat dimarts la Casa de la Cultura de Torrent va acollir una xarrada organitzada pel col·lectiu ecologista Soterranya i València Laica. L’acte, anomenat “societat i laïcisme”, es va estructurar en una primera part on tres ponents de Valencia Laica van donar la seua visió sobre com, a dia de hui, l’església continua fortament lligada a l’administració pública a través d’impostos com el IRPF, beneficis fiscals com les exempcions sobre l’IBI o altres privilegis com les immatriculacions urbanes portades a terme per l’església catòlica.

Però el debat va donar un gir de 180 graus en la seua segona part quan en una taula redona els representants polítics de PSOE, Compromís i Guanyant donaren el seu punt de vista sobre la situació de la llibertat religiosa a la capital de l’Horta Sud.

En primer lloc va intervindre el Secretari General del Partit Socialista, Ximo Planells, que va declarar que “El PSOE no ha legislat mai a favor de la confessió catòlica, totes eixes polítiques s’han produït durant els governs del PP”. Però les seues declaracions van anar més enllà quan va declarar que “les llibertats religioses arribaren a Espanya amb el franquisme”, en referència a una llei de l’any 1967.

Per al regidor de Compromís, Víctor Medina, aquesta afirmació del Secretari Local dels Socialistes de Torrent és una presa de pel per als demòcrates, atés que les dues primeres línies de la llei esmentada per Planells ja advertien que “El precepto de la Ley de rango fundamental de diecisiete de mayo de mil novecientos cincuenta y ocho, según el cual la doctrina de la Iglesia Católica inspirará en España su legislación constituye fundamento muy sólido de la presente Ley.” En unes línies posteriors, d’aquesta llei franquista “de reforma”, es ratificava que “Siendo muy de notar que la nueva redacción había merecido previamente la aprobación de la Santa Sede.”

En aquest sentit Víctor Medina va recordar a Planells que “a Síria també poden haver-hi cristians però pagant alts impostos, en barris determinats i amb la seua vida en perill, això no és llibertat religiosa, i lo de Franco tampoc”. A més va incidir en què “el Partit Socialista haurà d’explicar al seu electorat que els seus candidats no són millors ni pitjors per presidir una processó ciri en mà”.

Finalment Medina ha expressat que: “Aquesta visió retrògrada i revisionista per part del PSOE de Torrent explica el perquè el Grup Socialista a l’ajuntament ha votat contra les diferents mocions de Compromís que defensaven la separació real entre administració i religió –3 aquesta legislatura- junt el PP i fins i tot amb Guanyant Torrent, que va votar en contra de publicar el cens de béns exempts d’IBI propietat de les confessions religioses“.

Compromís critica duramente al Secretario General del PSOE de Torrent por sus palabras en un acto organizado por el colectivo Soterranya y Valencia Laica.

Ximo Planells (PSOE): “Las libertades religiosas llegaron a España con el franquismo”.

El pasado martes la Casa de la Cultura de Torrent acogió una charla organizada por el colectivo ecologista Soterranya y Valencia Laica. El acto, titulado “sociedad y laicismo”, se estructuró en una primera parte donde tres ponentes de Valencia Laica dieron su visión sobre como, a día de hoy, la iglesia continúa fuertemente atada a la administración pública a través de impuestos como el IRPF, beneficios fiscales como las exenciones sobre el IBI u otros privilegios como las inmatriculaciones urbanas llevadas a cabo por la iglesia católica.
Pero el debate ofreció un giro de 180 grados en su segunda parte cuando en una mesa redonda los representantes políticos de PSOE, Compromís y Guanyant dieron su punto de vista sobre la situación de la libertad religiosa en la capital de l’Horta Sud.

En primer lugar intervino el Secretario General del Partido Socialista, Ximo Planells, que declaró que “El PSOE no ha legislado nunca a favor de la confesión católica, todas esas políticas se han producido durante los gobiernos del PP”. Pero sus declaraciones fueron más allá cuando declaró que “las libertades religiosas llegaron a España con el franquismo”, en referencia a una ley del año 1967.

Para el concejal de Compromís, Víctor Medina, esta afirmación del Secretario Local de los Socialistas de Torrent es una tomadura de pelo para los demócratas, dado que las dos primeras líneas de la ley referenciada por Planells ya advertían que “El precepto de la Ley de rango fundamental de diecisiete de mayo de mil novecientos cincuenta y ocho, según la cual la doctrina de la Iglesia Católica inspirará en España su legislación constituye fundamento muy sólido de la presente Ley.” En unas líneas posteriores, de esta ley franquista “de reforma”, se ratificaba que “Siendo muy de notar que la nueva redacción había merecido previamente la aprobación de la Santa Sede.”

En este sentido Víctor Medina recordó a Planells que “En Siria también pueden haber cristianos pero pagando altos impuestos, en barrios determinados y con su vida en peligro, eso no es libertad religiosa, y lo de Franco tampoco”. Además incidió en que “el Partido Socialista deberá explicar a su electorado que sus candidatos no son mejores ni peores por presidir una procesión cirio en mano”.

Finalmente Medina ha expresado que: “Esta visión retrógrada y revisionista por parte del PSOE de Torrent explica el porque el Grupo Socialista del ayuntamiento ha votado contra las diferentes mociones de Compromís que defendían la separación real entre administración y religión –3 esta legislatura- junto al PP e incluso con Guanyant Torrent, que votó en contra de publicar el censo de bienes exentos de IBI propiedad de las confesiones religiosas.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *