Diuen que en política no val tot, o no haurien de valdre aquelles tàctiques que impliquen acusar i desprestigiar un tercer quan n’hi ha persones mortes de per mig.

L’acusació vetlada del diari digital Okdiario, junt la posterior del mitjà ValenciaOberta, contra l’Institut de Torrent Veles e Vents, fent-lo responsable dels suïcidis de dos dels docents, va més enllà de qualsevol línia roja, tant ètica com periodística.

El més greu, amb tot, és que aquestos “mitjans de comunicació” han usat la terrible pèrdua de dos mestres, i el dolor de les seues famílies, únicament amb l’objectiu de deteriorar la imatge del valencià, la nostra llengua, i d’un Centre Escolar exemplar de Torrent com és el Veles e Vents, on el seu professorat conviu de manera normal com en qualsevol escola de la nostra població.

S’ha demostrat ben a les clares que la seua línia editorial és la calumnia gratuïta passant per damunt de tot, tant del dolor immens de les famílies com del que ha suposat per al Centre la mort de dos dels seus companys.

Com a segon objectiu polític d’aquesta publicació estaven en el punt de mira la Conselleria d’Educació i el BLOC, partit que forma part de la coalició Compromís, fent-los responsables, segons ells, “de l’ambient irrespirable que es dóna en el Centre”, motiu que s’indica tant a Okdiario com a ValenciaOberta com a possible conseqüència directa del suïcidi d’ambdós mestres, la qual cosa demostra ben a les clares l’intent de manipulació política dels seus articles.

Parlant del director d’Okdiario, cal recordar que al març del 2010, l’expresident del Real Madrid Ramón Calderón declarà públicament que “el diario Marca está dirigido por un psicópata”, en clara al·lusió a Inda. ValenciaOberta va inclús més enllà i afig unes declaracions clarament xenòfobes sobre el català, demonitzant la nostra manera d’expressar-lo: el valencià, en contra de qualsevol criteri filològic acceptat per les Universitats, i el món científic, sobre la unitat de la llengua.

Després de la publicació sobre el Veles e Vents Inda continua com a tertulià habitual d’alguns mitjans de comunicació d’àmbit estatal que tracten informació política, on “opina” suposadament amb rigor professional i periodístic. Caldria que aquestos mitjans revisaren en consciència qui estan convidant.

En quant a ValenciaOberta, tenen tot el dret a fer curanderisme lingüístic, però el fet de no respectar ni el més mínim sentit del dolor familiar ens du a pensar sobre el grau de radicalisme xenòfob que practiquen.

Finalment, des de Compromís per Torrent entenem la llibertat de premsa com un dret a exercir la professió, però sempre mantenint altres principis, tant o més elevats, com són els personals o el respecte a la llengua pròpia d’un territori de l’Estat. Vaja per davant tot el nostre suport i estima pel professorat del Veles e Vents, així com el respecte més profund cap els difunts i les seus famílies.

[Article publicat en el Butlletí d’Informació Municipal (BIM)]