ENTREVISTA

-El seu partit ha votat en contra dels comptes generals de 2016… És un avís per a navegants de cara als pròxims pressupostos?

Ha sigut per no reconèixer el deute de l’empresa Nous Espais en el consolidat municipal, perquè donat que és 100% pública l’ajuntament està obligat a fer-ho per la llei d’estabilitat pressupostària.

-Els ha demanat ja el PSOE recolzar els pressupostos per a 2018?

 No, a més seria inútil atés que aquesta decisió recau en la nostra assemblea de Torrent, mitjançant un debat previ i la conseqüent votació.

-Creu justificada el deute de 2 milions que acumula Nous Espais?

Segons va reconèixer el propi regidor del govern, al Plenari passat, aquesta és de 2’5 milions. El que està clar és que després de l’esclat de la bombolla immobiliària ja no es financia dels ingressos del mercat sinó de la pròpia facturació cap a l’ajuntament, la qual cosa no justifica el deute que arrossega.

-Fa ja uns mesos de la creació de la comissió d’investigació en Nous Espais, En quin estat es troba? Creu que poden aparèixer de cara a eleccions més escàndols?

És responsabilitat del govern actual convocar-la, en aquest sentit sembla que tinguen poc d’interés. Primer el que s’hauria de fer és que els governs afectats depuren responsabilitats polítiques arran els escàndols ocorreguts als darrers anys, especialment el canvi de preus de les vivendes del  Parc Central o les targetes de crèdit, perquè per molt que s’investigue sinó es prenen mesures sobre el que ja coneixem de poc o res servirà. En aquest sentit els diferents governs que han gestionat l’empresa han mirat cap un altre costat.

-Sembla que el sector de la Construcció comença a recuperar-se, Té sentit mantenir Nous Espais o es mantenen en la seua intenció de tancar-la?

Amb vora 8.000 habitatges desocupats a Torrent des de Compromís som del parer que, abans de noves reserves de sòl per a construir, primer s’hauria de promocionar la rehabilitació i no tornar a les errades de la bombolla immobiliària, en aquest sentit la tasca hauria de ser impulsada directament des de l’àrea d’urbanisme municipal, amb la qual cosa Nous Espais ja no té massa sentit. És una qüestió de criteris polítics i tant PP com PSOE no estan en aquest discurs.

 -El nou PGOU segueix sense vore la llum, En quin estat es troba?

És una bona pregunta, de moment als grups de l’oposició no ens han remés cap informació al respecte llevat d’un avantprojecte que presentaren fa uns mesos.

-El seu partit ha sigut un ferm defensor del Safranar, El nou PGOU va a seguir plantejant la seua urbanització?

A l’avantprojecte que al·ludia el Safranar està en la mateixa situació que quan governava el PP. Si finalment s’ampliarà la zona d’edificació, o no, ho veurem quan presenten el projecte final.

-També han defensat la protecció del casc antic, En quin estat es troba la revisió del catàleg? es va a ampliar i a arribar a temps per a evitar la demolició del cinema cervantes? 

Totalment parada, sembla que s’està redactant un projecte d’ordenança reguladora del procediment d’obres públiques de béns amb valors patrimonials i un nou esborrany del catàleg de proteccions, més enllà d’açò no hi ha res.

-Entre les noves competències de Nous Espais està el manteniment de Col·legis, Considera que ha sigut positiva la delegació d’aquesta competència dels centres?

Això se li hauria de preguntar als centres afectats, el que està clar és que perderen llibertat alhora de decidir i la decisió política de transferir-ho a Nous Espais va ser per donar-li facturació atés que, com déiem, ja no es financia dels ingressos del mercat.

-Fa poc vam conèixer la denúncia a la gossera de Vinaròs, De ser possible, on podria Compromís el centre de recollida d’animals mancomunat que va proposar per a Torrent?

Molt abans de les denúncies des de Compromís per Torrent ja ens posarem en contacte amb la nostra regidora de benestar animal de l’Ajuntament de València per donar-li solució al problema, que afecta tota l’àrea metropolitana, la qual ja ens indicà que no tenien cap problema en aportar els diners a canvi que Torrent o un altre municipi posara els terrenys, així li ho traslladàrem a l’alcalde Ros. Per tant estem a l’espera que aquest ens conteste.

-La situació a Catalunya està molt calenta, Quina opinió té del que està passant? Creu que hi haurà ruptura o enteniment?

Les imatges esfereïdores que ens arriben des de Catalunya  de la repressió brutal d’aquelles persones que només volen dipositar una papereta en una urna semblen pròpies d’altres moments més foscos de la història recent de l’Estat espanyol.  Compromís sempre estarem amb les urnes i amb la democràcia, amb les llibertats civils i amb la participació ciutadana. Els problemes polítics necessiten solucions polítiques i el diàleg és la ferramenta més eficaç. El govern espanyol i el rei han dinamitat qualsevol tipus de possibilitat d’entesa, tirant benzina a la foguera.

 -Creu que la catalanofobia pot perjudicar les pròximes eleccions a Compromís, que comparteix també moltes similituds amb l’independentisme català.

Compromís guanyarà les eleccions municipals del 2019. Perquè està fent una feina d’oposició implacable i és l’única alternativa al bipartidisme monocrom que és sinònim de canviar-ho tot perquè res no canvie. Nosaltres tenim projecte i estem connectant amb ciutadans i ciutadanes que volen aire fresc en les institucions.

 -Acabem de conèixer que Alfred Costa s’ha quedat fora dels llocs directius de les radiotelevisió autonòmica per poc, Creu que ha sigut justa la selecció ? creu que en tancar-se aquesta porta s’obrirà la porta de les primàries en el PSOE?

La veritat és que no conec els termes d’aquesta prova de selecció . El que si que sé és que ara la transparència és total i estic segur que s’ha presentat molta gent preparadíssima i amb un currículum impressionant. La bona notícia és que les persones que han estat triades han sigut escollides per mèrits professionals, i no per amiguismes o tràfic d’influències com en l’anterior etapa de Canal Nou. Respecte a les hipotètiques primàries del PSOE, a mi no m’agrada ficar-me en els afers interns d’altres partits, ja s’ho faran.

 -Què opina de la pugna entre el sector de Folgado i el de Catalá a Torrent?

Com he dit abans, no sóc qui per a valorar unes candidates amb les quals no compartisc ni un valor ni mig. Ja s’apanyaran!

 -I en Compromís, Creu que Pau repetirà, o el procés judicial amb Beguer pot obligar-li a haver d’apartar-se? 

En Compromís decidim les coses democràticament i encara és prompte per a parlar de llistes electorals atenent al fet  que ens trobem a meitat de legislatura. El grup municipal  està fent  una molt bona feina i crec que la nostra assemblea voldrà que repetisca.

 -Podemos no es va presentar les passades municipals. Quant vot prestat creu que tenen, i que podrien perdre si es presenten finalment aquestes eleccions?

Els projectes de Compromís i Podemos són  molt diferents i connecten amb electorats molt diversos, però crec sincerament  que els torrentins i torrentines valoraran molt positivament l’oposició valenta que està fent Compromís. Estan prenent nota de les innumerables propostes que estan fent els nostres regidors  per a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

 -PP i Ciutadans els han acusat d’utilitzar també l’educació i llevar el dret a rebre una educació en castellà…

PP i Ciudadanos instrumentalitzen l’ensenyament per a traure rèdit electoral de manera absolutament deslleial . El plurilingüisme és una garantia perquè cada volta hi haja més presència del valencià en les aules. Durant l’època de Maria Jose Català com a consellera d’educació hi havia milers i milers de famílies que volien que els seus fills estudiaren en valencià i el grau d’inconpliment de les línies i una nul·la voluntat política  ho feien del tot impossible. Des de Compromís volem que es complisquen els drets de tothom i que una llengua tan castigada com el valencià no siga discriminada ni menystinguda.