L’ACORD QUE MATA LA NOSTRA MANERA DE VIURE

La taronja, símbol identitari valencià, es troba amenaçada de mort. A la sempre dura situació del camp valencià ara se li suma un obstacle que ve, en aquest cas, de la Unió Europea: Recentment el parlament europeu va aprovar un acord amb Sud-àfrica que amplia un mes i mig el període d’importació de cítrics sense aranzels, concretament fins al 30 de novembre (fins ara acabava el 15 d’octubre). A més, l’aranzel del 16% s’anirà reduint anualment de forma progressiva fins que, en 2025, Sud-àfrica no pagarà res per exportar els seus cítrics a Europa.

Sabem que les taronges venudes a l’estiu no són valencianes, però ara tampoc podrien ser-ho les del principi de temporada. Això posaria en perill, segons La Unió de Llauradors i Ramaders, més de 124 milions d’euros per la competència deslleial dels mercats desregulats.

No es tracta només de perjudicis econòmics, sinó també d’amenaces a la sanitat vegetal per la possible entrada de la plaga de la taca negra o black espot. Així als darrers anys hi ha hagut “194 intercepcions” de malalties en enviaments de Sud-àfrica, com “la taca negra, amb 47 casos” o l’anomenat “càncer bacterià dels cítrics”. Segons diferents estudis econòmics sobre aquestes importacions s’estima que els citricultors valencians hauran d’assumir un sobre cost del 22% com a conseqüència de la lluita contra les malalties importades de Sud-Àfrica.

En el ple de novembre de l’Ajuntament de València, la regidora d’Agricultura de Compromís, Consol Castillo, va presentar una moció en la qual explicava que, segons les normes europees de sanitat vegetal, en cas de detectar més de 14 casos de la plaga de la taca negra es tanquen les fronteres pel risc de contagi. “En 2016 es van detectar més, i no solament no hem tancat les fronteres com s’hauria d’haver fet, sinó que a més allarguem el termini perquè puguen portar taronges sense cost al nostre territori”.

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, el passat 4 de desembre va traslladar les reivindicacions del camp valencià al ministre d’Agricultura, Luis Planas (PSOE). El ministre literalment li va expressar que “Se los problemas que hay en la Comunidad Valenciana. Pero sabe usted que esta incrementándose  la producción de cítricos en otras comunidades autònomes de España. Tan mal no le debe ir al sector”. Desconeixia el senyor ministre que el camp valencià es sobretot minifundista, un greu desconeixement com a responsable d’agricultura segons els nostres criteris.

A més, i enfrontant-se als sindicats va assegurar que als cítrics africans se’ls apliquen els mateixos estàndards fitosanitaris que als productes europeus, qüestió aquesta clarament demostrada com a falsa. Que aquestes afirmacions les faça un ministre nascut a València demostra ben a les clares qual és el nivell de defensa dels interessos valencians d’aquesta formació política. Però el ministre Planas no ha sigut l’únic en trair al camp valencià, al 2016 huit eurodiputats del PP i un de UPyD van votar a favor de les importacions sud-africanes al parlament europeu.