Discurs de Compromís per Torrent al Ple de Constitució de la legislatura 2019-2023

Pel vostre interés us remetem el discurs polític de Compromís per Torrent al Ple de Constitució de l’Ajuntament celebrat el 15 de juny passat.

 

Bon dia a totes i tots

El diumenge 26 de maig les urnes de Torrent van parlar eloqüentment, com cada contesa electoral, com totes les eleccions, i per tant hui tenim l’ajuntament que ens mereixem, ni més ni menys. No vull fer lectures més enllà d’una qüestió fonamental i irrebatible: el poble sempre té raó, perquè hem de recordar que aquesta casa de totes i tots, que és l’Ajuntament de Torrent, es fonamenta sobre les sòlides estructures de la sobirania popular, sobre el sufragi que decideix cada quatre anys les polítiques que s’implantaran durant la imminent legislatura

Les 2900 torrentines i torrentins que han dipositat la seua confiança en Compromís han votat canvi al nostre poble. Les més sinceres paraules d’agraïment per a totes i cadascuna de les persones que ens han atorgat la seua confiança. És un orgull i un honor per a nosaltres defensar aci els nostres valors valencianistes, ecologistes i socialment igualitaris, serem una veu ferma i compromesa en aquest ajuntament gràcies a vosaltres. No vos càpiga el menor dubte que farem valdre el vostre suport des de la nostra responsabilitat institucional, perquè com diu un benvolgut company de partit “per a això hem vingut a este món de la política”.

Malauradament, al nostre entendre, el passat 26 de maig un 41’5% de l’electorat ha cregut que per a millorar Torrent la millor opció era no participar-hi, sense oblidar un percentatge del 67’29% de votants que s’han manifestat bipartidistes. Tanmateix, el conjunt de la societat torrentina ha decidit guardar-se un as en la mànega en no confiar a cap partit concret el poder absolut.

Parlant del present, o com se sol dir de la més rabiosa actualitat, en Compromís ens desdejunàrem per la premsa de l’anunci del candidat socialista a l’alcaldia, Jesús Ros, de conformar un govern en solitari “amb acords puntuals”. Aquest comportament explica moltes coses de com actuem uns i altres dins l’Ajuntament. No dubte que el candidat del partit més votat, en aquest cas el socialista, haja encetat converses amb els diferents grups, com és la seua obligació institucional, però anunciar el que faràs abans de dialogar amb els teus interlocutors sembla un teatret polític, un vodevil, o una broma de mal gust.

També aquest “modus operandi” explica ben a les clares que el Partido Socialista “Obrero” Español de Torrent té una agenda oculta (o no tan oculta) de pactes tàcits (o no tan tàcits) amb algun que altre partit de la dreta que caldria que Jesus Ros explicara al conjunt de la ciutadania de Torrent. Llum i taquígrafs! Transparència i bons aliments. Aquesta afirmació no la fem gratuïtament, hi ha indicis més que preocupants produïts al llarg d’aquestos darrers dies, com la intenció manifesta i el sorprenent convenciment del grup socialista que, després de tres anys a velocitat de creuer amb uns pressupostos prorrogats, ara va i anuncien amb bombo i platerets que aprovarà els propers pressupostos locals en juliol, en època de festes locals i sense saber per la nostra part ni les línies mestres del que es vol aprovar, ni de quina manera es vol fer,  ni amb quins companys de viatge pensen apanyar-s’ho, ni quin serà el preu social que pagarà la ciutadania per aquestes abraçades, encaixades de mans i besos de corredor, de passadís, de taulell. Un pa com unes hòsties, la dignitat escampada per les baldoses…

Durant aquesta legislatura s’abordaran algunes questions fonamentals. El contracte d’Aigues de l’Horta, per exemple. Aci el PSOE haurà de demostrar al costat de qui està. Al costat dels serveis públics, al costat de la ciutadania, al costat de la remunicipalització o al costat de fer negoci d’un dret bàsic com és l’aigua, al costat de la subhasta de serveis públics. A l’esquerra o a la dreta del tauler de joc.

Açò no és nou. Volem recordar públicament que al llarg de la legislatura que hui conclou el PSOE s’ha recolzat en innumerables ocasions amb els vots del Partido Popular i Ciudadanos , moltes més vegades de les que reclamava el manament de les urnes de 2015, que exigia un compromís amb les polítiques d’esquerres i de vocació transformadora. Dime con quién andas y te diré quién eres, que diu la dita castellana. QUIEN TE HA VISTO Y QUIEN TE VE, PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL, que a Madrid encara no ha derogat la reforma laboral del PP i condemna als treballadors i treballadores de l’estat espanyol a una precarietat letal. El PSOE del rescat bancari mil milionari que ara torna disfressat de salva pàtries. El PSOE que s’ompli la boca d’infrafinancament a les Corts Valencianes però que, en arribar a la Carrera de San Jeronimo pateix un atac d’amnèsia. El PSOE que es federalista i republicà quan plou i monàrquic quan fa sol. El PSOE que permet sense cap rubor que a dia de hui hi haja persones en la presó per haver tret les urnes al carrer. Hi ha gent que te memòria i no està disposada a oblidar. Que està farta de l’alzhéimer polític, d’aquesta amnèsia històrica vergonyosa. Però tornem a Torrent…

Dies abans de celebrar l’assemblea de Compromís durant la qual decidiríem el nostre posicionament polític en aquest ple d’investidura, els regidors que conformem el grup municipal informàrem la nostra Executiva Local dels moviments i contactes que s’estaven produint dins l’Ajuntament, alertant que en cap moment el partit socialista ens ha manifestat la seua intenció de conformar un govern de majories que continga un full de ruta pressupostari amb una clara projecció social i transformadora per a Torrent, més bé ha estat tot al contrari, comunicant-nos un govern de pactes en minoria sense explicar-nos ni el què, ni el com, ni amb qui, de les futures accions del govern municipal”.

Així les coses, volem anunciar, i creiem que hui és el millor moment per a fer-ho, en una sessió d’investidura i amb el públic més nombrós que possiblement assistisca en tota la legislatura a una sessió plenària, que la nostra tasca d’oposició serà ferma i contundent, perquè si la ciutadania majoritàriament ha considerat que Torrent ha d’estar governada per polítiques progressistes no podem ni estem disposats a consentir que s’aproven acords o es destinen recursos que vagen en contra de la naturalesa política que dictaren les urnes el passat 26 de maig.

Com a demòcrates volem tindre una especial consideració per la resta de partits i coalicions que no han pogut obtindre representació institucional a Torrent, tal vegada perquè a l’igual que Compromís no gosen ni dels altaveus mediàtics ni de la “bona premsa” que impulsa a altres i que va creant un estat d’opinió en el dia a dia de la política que innegablement perjudica la participació d’eixes veus tan necessàries per a la democràcia.

Després d’explicar el que hem constatat i el que farem, és el moment d’agrair a la nostra militància, el nostre capital humà imprescindible, volem reconèixer el treball i l’esforç durant els darrers anys per mantindre la flama del valencianisme polític encesa a Torrent, eixa consciència social que han estimat i de la que han parlat al llarg del temps els nostres referents culturals i polítics, Sanchis Guarner, Joan Fuster, Enric Valor, Vicent Andrés Estellés, i tants altres que alhora dedicaren la seua obra a rescatar i traure d’una llarguíssima letargia el nostre Segle d’Or de Francesc Eiximenis, Jordi de Sant Jordi, Ausias March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella, Isabel de Villena i Joan Lluís Vives, perquè sense reivindicar l’herència del passat no s’és res en el present, es perd la consciència de ser un Poble, amb majúscules, negreta i subratllat.

També vull agrair especialment la seua dedicació als treballadors d’aquesta casa que donen servei als més de 80.000 torrentins i torrentines, moltes vegades oblidats injustament pels grans poders que volen privatitzar-la, subhastar-la, fent negoci per a satisfer unes quantes butxaques i uns llocs als consells d’administració a costa de la independència dels poders públics i de la seua qualitat. Que quede clar, absolutament clar, sempre estarem del seu costat, els serveis públics no estan en venda i no ens posarem de genolls davant les maquinàries dels partits i grans corporacions que veuen marge de benefici en aprimar els serveis que haurien de garantir el benestar dels nostres veïns i veïnes. Això que ens fa la vida més fàcil no podem permetre que es convertisca en moneda de canvi.

Els representants polítics van i vénen, uns i altres amb diferents intencions, ambicions i objectius, però el que sempre quedarà és aquesta Casa, l’Ajuntament de Torrent, la Casa del Poble, com digué Enric Valor i això val per a totes i tots:  “Sé que el record de mi desapareixerà i el de la meua obra també, encara que dure cinc-cents o mil anys; l’eternitat, que és tan immensa, se’l menjarà. L’única cosa gran és l’univers i la grandesa més gran de la persona és saber que s’és, que estem vius. Que existim en un punt de la galàxia. El més fabulós miracle és que passe tot el que passa cada dia. Sé que damunt de mi està l’univers i dins de mi una llei moral que no acabe de comprendre qui me l’ha posada.  Saps, de vegades, pense que no té importància el que he fet. Però continue. És una força que porte dins”.

Crec que és una gran explicació del per què moltes persones hem fet un pas endavant per a clavar-nos en açò de la política. Som conscients que el record, l’esforç, el nostre temps i la dedicació al llarg dels anys en què el poble ens ha atorgat la seua confiança desapareixerà tan ràpid com ens coste d’arribar allà on el futur ens duga, però mentre dure seguim i seguirem, és una força que portem dins: moltes moltíssimes gràcies Carme, Víctor, Bavi, i per extensió la resta de companys i companyes amb els que hem compartit debats, discussions i també afectes.

Acabe amb una declaració d’intencions, amb un compromís –mai millor dit. Farem una oposició valenta. Una oposició ferma. Una oposició contundent. Serem la veu dels qui no tenen veu. La veu dels que ja s´han cansat de la mateixa cançoneta i somien amb un veritable canvi. Dedicarem el doble d’esforços a combatre aquelles coses que ens semblen injustes, no callarem ni baix de l’aigua, lluitarem contra els abusos, contra les tiranies i contra el pessebrisme, farem tot el que estiga en les nostres mans per a transformar aquesta ciutat, per a tombar les estructures obsoletes i fer foc nou. Volem estar orgullosos del nostre poble. I treballarem de valent per a aconseguir-ho. Ara i ací.

Moltes gràcies a totes i tots pel vostre temps.

Ací ens teniu per al que necessiteu.

Arxivat en: Cultura i Educació, Documents, Economia i Ocupació, Municipal, Sanitat i Benestar Social, Temes, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *