Pressupost Ajuntament Torrent  aprovat amb les següent partides i documentació: (els noms dels enllaços estan en l’idioma tal qual foren enviats per l’ajuntament de torrent als grups.

Inversions previstes per Ajuntament de Torrent en 2020

1640-2019 INFORME INTERVENCION PRESUPUESTO 2020 correcto.docx

MEMORIA ALCALDIA PRESSUPOST 2020

BASES 2016+ MODIFICACION 2018+MODIFICACIÓN BASE 32

Gastos por capítulo, artículo, concepto

Gastos por área, política, grupo programas

Ingresos por concepto subconcepto

Subvenciones nominativas 2020

21 reparaciones mantenimento conservación

227 material suministros otros

trabajos otras empresas 2020 económico 22799

CONSOLIDADO INGRESOS 2020

CONSOLIDADO POR AREA 2020 )

CONSOLIDADO POR CAPITULOS 2020

ESTADO DE CONSOLIDACION

ESTAT PREVISIO MOVIMIENTS I SITUACIO DEL DEUTE

Intervenció del portaveu de Compromís Pau Alabajos al Ple d’aprovació de pressupostos 2020:

Amb el permís del Ple:

Hui se’ns ha dut a votació la proposta de pressupostos per a l’exercici de 2020, efectuada pel govern del PSOE, que comptarà amb el suport de Ciudadanos, partit que pròximament formarà part del govern municipal, tal i com ens hem assabentat pels mitjans de comunicació.

Un pressupost que val una entrada al govern. Ciudadanos, que des de les eleccions generals de l’any passat ve demanant la dimissió del president socialista Pedro Sánchez… Qui ho diria després del resultat de les primàries socialistes a Torrent, però així és la vida, o millor dit els responsables del PSOE de Torrent.

Recordem alguns titulars “gloriosos” d’un passat molt recent:

  • “Ciudadanos pide la dimisión de Sánchez por la condena de excargos socialistas en el caso de los ERE”. Diari La Vanguardia 19/11/2019

  • “Ciudadanos reafirma el veto a pactar con el PSOE de Sánchez tras las elecciones”. “Sánchez quiere otro Gobierno Frankenstein”. Telemadrid. 19-02-2019.

  • “Ciudadanos pide la dimisión del ministro Ábalos por mentir y dar versiones contradictorias. “Ofensiva para acorralar al ministro e intentar aclarar su reunión con la vicepresidenta de Venezuela, Delcy Rodríguez”.

Aquesta ja és de nota si tenim en compte que Abalos, a més a més de ministre socialista, és torrentí. 12-02-2020.

  • Eleccions Generals de 10 novembre 2019: “Sánchez pide castigar en las urnas a PP y Ciudadanos”. “El presidente del Gobierno y candidato del PSOE a la reelección, Pedro Sánchez, ha pedido este martes un “reproche” en las urnas a PP y Ciudadanos por no haber sido “valientes” y no haber rebatido con argumentos las posiciones más extremas de la “ultraderecha” de Vox”.

De traca que el secretari general del PSOE i president del govern d’Espanya reclame castigar en les urnes a Ciudadanos i 4 mesos després, gràcies a l’alcalde Ros, aquestos vagen a entrar al govern municipal de la segona ciutat de la circumscripció de València. Ací sembla que cadascú va per lliure, barons autonòmics, barons provincials, barons locals, i molt prompte veurem als barons de barri…

No obstant i malgrat que tot està “atado y bien atado”, des de Compromís per Torrent ens agradaria  manifestar el següent respecte al Pressupost de 2020 que hui es pretén aprovar:

L’actual escenari econòmic i social que les torrentines i els torrentins estan patint a causa del Coronavirus no té cap resposta política si atenem a la proposta de pressupost presentada pel govern local.

Per què l’actual pressupost no soluciona cap problema davant la problemàtica sobrevinguda? Simplement perquè l’elaboració del mateix i les esmenes presentades pels grups són anteriors a les conseqüències derivades de l’estat d’alarma.

Des de Compromís recordem que el Pressupost és un full de ruta anual de com vol gastar-se els diners públics el govern local. Eixos recursos provenen dels impostos que paguen els torrentins i les torrentines, així com les empreses, els comerços i els autònoms que operen a la nostra ciutat, darrere dels quals hi ha persones, cares amb noms i cognoms.

Dur a aprovació un pressupost per al 2020 que no contemple cap mesura d’incidència directa per a ajudar de manera seriosa i efectiva als contribuents és, al nostre entendre, una falta de respecte cap a la ciutadania.

No s’ha tocat cap ingrés provinent dels tributs locals, per tant totes i tots els afectats pagaran les mateixes quantitats com si no estigueren confinats a sa casa, com si tot continuara igual. És clar que s’han ajornat els pagaments però evidentment poc o res se li soluciona a una afectada o afectat que no tinga recursos en l’etapa post-virus.

Des de Compromís proposem que aquest pressupost es quede damunt la taula, per a abordar en el mínim temps possible una sèrie de reformes tributàries urgents que ajuden a alleugerar d’una manera directa la càrrega fiscal municipal per al 2020.

Proposem en aquest sentit una rebaixa del 25% en el tipus impositiu de l’IBI rústic i urbà, que correspon als mesos de març, abril i maig, de tal manera que aquest es reduiria del 0,5346% actual al 0,40% que s’aplica sobre la Base Liquidable de l’impost. Addicionalment i degut l’impacte en les restriccions de moviments de persones i mercaderies  proposem una rebaixa de l’impost de vehicles de tracció mecànica, reduint-lo també un 25% en el cas de turismes inferiors a 15’99Cv fiscals, els autobusos, camions, tractors, remolcs, ciclomotors i motocicletes fins a 1000 Cm.Cúbics.

Respecte a les Taxes, si nosaltres governàrem eliminaríem per al 2020 la taxa de terrasses i vetladors, i la taxa de mercats, per les que només es recapten 25.000€ i 160.000€ respectivament; un 0’3% de tot el pressupost de l’ajuntament.

En quant a la Taxa de Guals i pels mateixos motius comentats per a l’Impost de Vehicles també proposem reduir-la un 25%, corresponents al trimestre esmentat.

No facturar l’aigua a totes aquelles persones i famílies que hagen demanat l’ajornament en el pagament dels rebuts abans i durant l’estat de d’alarma; mesura totalment necessària atenent el fet que Aigües de l’Horta, amb majoria de capital públic però de gestió privada, té previstos uns guanys d’1.411.574,25€ per a l’any 2020.

Referent a les inversions, des de Compromís volem recordar a l’alcalde que el 3 de setembre de 2019, abans d’elaborar-se el pressupost que hui se’ns presenta, va prometre dur l’aigua a les 2000 casetes i xalets dels barris disseminats del terme de Torrent; però no obstant han presentat aquest projecte de pressupost sense cap partida que contemple aquestes obres, tot i tindre una sentència que els obliga, des del 2005, en el cas de la urbanització Monte-Hermoso en la partida del Realó, o les necessitats peremptòries d’altres disseminats com en el cas de la Colònia Buenavista.

Aquesta manca d’inversions, en obres tan necessàries com l’abastiment d’aigua potable, contrasta amb els vora 5.000.000€ que l’alcalde ha proposat per a la nova construcció d’un teatre en l’antiga sala del Cervantes. I tot açò per no parlar de altres inversions passades com la compra de l’edifici de “La malagueña” per 700.000€, amb l’únic objectiu d’enderrocar-lo per a guanyar-li 150 metres quadrats a la Plaça.

Per tant entenem que es precís i necessari la redirecció d’importants inversions cap a l’actual situació d’emergència social i econòmica, junt a mesures de reducció impositives perfectament assumibles, donat els romanents positius de tresoreria obtinguts als darrers anys, que superen en tots els casos els 10 milions d’euros.

Volem finalment incidir en un aspecte fonamental en el funcionament d’aquest ajuntament, que és precisament la política de personal duta a terme pel govern municipal des de l’any 2015 i que nosaltres considerem nefasta. Eixos resultats i romanents positius de més de 10 milions als que al·ludíem s’han produït  deguda la descapitalització en els recursos humans del consistori.

Hem vist com any rere any el personal que es jubilava, més aquell que se n’anava en comissió de serveis no s’han cobert, buidant-se com a conseqüència els recursos humans locals. Falta personal en la policia sí, però també en polítiques socials, en les tasques escomeses per la Intervenció local (per a passar d’una fiscalització limitada a una plena), en la dinamització del comerç local,  i sobretot falta inspecció municipal: En medi ambient, en urbanisme, en sanitat, en el control de les contractes municipals, en la gestió de l’aigua pública, etcètera, etcètera, etcètera.

Totes aquestes mancances de personal no estan contemplades en el pressupost. Els anys anteriors han sobrat molts recursos i no s’han sabut, o no s’han volgut, aplicar-los per a solucionar els greus problemes de gestió que patim.

Enguany tenim una oportunitat per a aplicar eixe romanent sobrant, però veiem que el 50% del mateix se’n va a la construcció d’un teatre; eixe no és el nostre model ni pot ser-ho de qualsevol grup polític responsable de fer front a una crisi com la que se’ns ve damunt.

Demanem per tant que aquest pressupost romane damunt la taula i emplacem el govern municipal a treballar colze a colze, amb tots els grups polítics, perquè amb la major brevetat puguem redactar un nou document que done resposta a la situació actual.

El milió cent cinquanta mil euros en ajudes que han proposat, per a superar aquesta crisi, no pot ser l’excusa municipal per a dir allò de “hem fet el que hem pogut”, en no contemplar la realitat tal i com és, no és ètic.

Moltes gràcies.