El grup municipal ha presentant una bateria d’iniciatives en suport del poble sahrauí, condemnant l’actuació marroquina i exigint actuacions efectives al President del Govern espanyol.

En paraules del portaveu de Compromís, Pau Alabajos, “les forces armades marroquines violaren deliberadament l’acord d’alto el foc el passat 13 de novembre. Aquestes accions son una agressió directa contra el poble sahrauí”. L’acord que estava signat per les dues parts del conflicte, el Front Polisario i Regne de Marroc. El  Rei del Marroc va enviar forces militars contra civils sahrauís que es manifestaven pacíficament en la zona des del 21 d’octubre.

Segons explica el grup municipal, el poble sahrauí porta patint una tragèdia des de l’any 1975. Les múltiples i reiterades resolucions de l’ONU  que reconeixen el dret del poble sahrauí a decidir el seu futur lliurement no han sigut suficients per solucionar el problema. És una necessitat buscar una solució justa i pacífica que implique el lliure exercici de vot per la població del Sàhara Occidental, culminant d’aquesta manera aquest procés de descolonització inacabat. “No podem oblidar la responsabilitat política, històrica i ètica que té l’Estat Espanyol en el procés de descolonització del Sàhara” ha destacat Alabajos.

Alabajos demana incrementar l’ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí. Actualment el poble sahrauí resisteix en unes condicions infrahumanes en els campaments de refugiats. Per a pal·liar les extremes condicions de vida dels seus habitants i cobrir les necessitats alimentàries, educatives i d’allotjament demanem instar la Unió Europea a complir la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 27 de febrer de 2018, en el sentit d’exigir que cap acord comercial entre la UE i el Marroc siga aplicable en el territori del Sàhara Occidental, ja que, tal com assenyala aquesta resolució, el Sàhara no forma part del Regne del Marroc.

Finalment el portaveu ecovalencianista, ha destacat “la nostra solidaritat i suport al poble sahrauí en la seua justa lluita pels seus drets i exigim el compliment dels drets humans en els territoris ocupats al Sàhara i també demanem l’immediat alliberament de tots els presos polítics sahrauís”.