En paraules de Xavier Martí, portaveu del grup municipal: “Nosaltres proposem la creació d’una brigada de vigilància i neteja ecològica amb caràcter permanent”.
Al mateix temps en què la coalició Compromís-Podem-EUPV ha posat recentment sobre la taula el control de la neteja del nucli urbà, el seu portaveu Xavier Martí destaca el greu problema de la proliferació dels abocadors il·legals en les parcel·les rústiques del Terme de Torrent.
En aquest sentit, el grup municipal ha trobat una gran acumulació de deixalles en diferents “punts calents” que segons Xavier Martí, són “sobradament coneguts pel govern local”. “Fa molts anys que denunciem la nul·la previsió de l’Ajuntament de Torrent front l’acumulació d’estes deixalles en els mateixos punts. Un govern responsable actuaria d’ofici, amb previsió, abordant la neteja amb mitjans permanents i no únicament com a resposta puntual en determinats moments”.
Entre els punts calents es troben parcel·les situades al Camí de la Mala Pujà, una via que uneix l’àrea comercial del Toll amb la part sud del Vedat, també en la fallida urbanització de ‘Las Palomas’, ubicada al costat de la carretera de Montserrat, o en la partida de l’Alter, al costat del polígon industrial del Mas de Jutge. Les deixalles trobades són de tota classe, des de butaques, electrodomèstics i sanitaris fins a teulades metàl·liques: “sembla que l’ajuntament estiga esperant a completar el mobiliari d’una casa per passar a recollir els residus de ‘Las Palomas’”, ha ironitzat Martí.
“La solució no és fàcil”, admeten des del grup municipal, que també explica que cal una campanya a llarg termini per conscienciar a la població, especialment en el cas de residus de construccions perillosos com el fibrociment. “Tanmateix, sí que trobem a faltar, igual que passava amb l’anterior govern Jesús Ros i el PSOE, una política de previsió i seguiment dels punts negres per netejar-los el més prompte possible i evitar el problema afegit de l’efecte crida”, ha exposat el portaveu.
“Des que començàrem a denunciar aquest problema hem proposat la creació d’una colla de neteja ecològica amb caràcter permanent per a controlar de manera constant els danys mediambientals, així com també eliminar el requisit de presentació del DNI als ecoparcs, que impedeix als sense papers dur residus al reciclatge”, ha conclòs Xavier Martí, el portaveu de Compromís-Podem-EUPV.
—— Edició en castellà ——
Compromís-Podem-EUPV denuncia el problema histórico de los vertederos ilegales en Torrent.
En palabras de Xavier Martí, portavoz del grupo municipal: “Nosotros proponemos la creación de una brigada de vigilancia y limpieza ecológica con carácter permanente”.
Al mismo tiempo en que la coalición Compromís-Podem-EUPV ha puesto recientemente sobre la mesa el control de la limpieza del casco urbano, su portavoz Xavier Martí destaca el grave problema de la proliferación de los vertederos ilegales en las parcelas rústicas del Término de Torrent.
En este sentido, el grupo municipal ha encontrado una gran acumulación de desechos en diferentes “puntos calientes” que según Xavier Martí, son “sobradament conocidos por el gobierno local”. “Hace muchos años que denunciamos la nula previsión del Ayuntamiento de Torrent frente la acumulación de estos desechos en los mismos puntos. Un gobierno responsable actuaría de oficio, con previsión, abordando la limpieza con medios permanentes y no únicamente como respuesta puntual en determinados momentos”.
Entre los puntos calientes se encuentran parcelas situadas en el Camí de la Mala Pujà, una vía que une el área comercial del Toll con la parte sur del Vedat, también en la fallida urbanización de ‘Las Palomas’, ubicada junto a la carretera de Montserrat, o en la partida del Alter, junto al polígono industrial del Mas del Jutge. Los desechos encontrados son de toda clase, desde butacas, electrodomésticos y sanitarios hasta tejados metálicos: “parece que el ayuntamiento esté esperando a completar el mobiliario de una casa para pasar a recoger los residuos de ‘Las Palomas’”, ha ironizado Martí.
“La solución no es fácil”, admiten desde el grupo municipal, que también explica que hace falta una campaña a largo plazo para concienciar a la población, especialmente en el caso de residuos de construcciones peligrosos como el fibrocemento. “Aun así, sí que echamos de menos, igual que pasaba con el anterior gobierno Jesús Ros y el PSOE, una política de previsión y seguimiento de los puntos negros para limpiarlos lo más pronto posible y evitar el problema añadido del efecto llamada”, ha expuesto el portavoz.
“Desde que empezamos a denunciar este problema hemos propuesto la creación de una brigada de limpieza ecológica con carácter permanente para controlar de manera constante los daños medioambientales, así como también eliminar el requisito de presentación del DNI en los ecoparques, que impide a los sin papeles llevar residuos al reciclaje”, ha concluido Xavier Martí, el portavoz de Compromís-Podemos-EUPV.