L’Assemblea de Compromís ha acordat votar el candidat del PSOE en base a aquest acord d’investidura.
La decisió l’hem presa com sempre: amb participació i transparència.
La ciutadania ens ha dit que és necessari un canvi en l’Ajuntament de Torrent. Amb aquests 14 punts que hem acordat des de Compromís volem aconseguir que aquest canvi no siga només de cares, sinó que també tinga contingut de transformació.
A partir de demà, des de l’oposició, fiscalitzarem que aquest acord s’acompleix així com proposarem les iniciatives i mesures que creiem que són el millor per al nostre poble.
1.- Pla d’Emergència Social
Proposem abordar el problema de l’exclusió social que patim a la nostra ciutat des de la perspectiva dels drets de ciutadania i no des de la caritat ni l’estigma social. Amb drets, deures i coresponsabilitat.
Acordem estudiar la viabilitat de la targeta per comprar aliments en comerços de Torrent per a famílies en risc i en cas de no ser possible portar endavant aquesta mesura, treballar en col·laboració amb associacions, grups, entitats i organitzacions no governamentals sobre qualsevol altra que no estigmatitze la pobresa.
Congelarem la contribució urbana i demanarem el més aviat possible una revisió cadastral per a 2018. Fraccionarem el pagament mensual de la contribució per a aquells usuaris que ho demanen.
Se signarà, el més aviat possible, el Pacte contra la Pobresa de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social en l’Estat Espanyol.
2.- Lluita contra la desocupació
La dinamització econòmica i social de la ciutat de Torrent és un element clau per assolir un desenvolupament humà de caire progressista i transformador, per això acordem:
La desocupació ha d’estar, tot i les reduïdes competències dels ajuntaments en esta matèria, dins les prioritats d’acció del consistori. Segons les necessitats de l’Ajuntament, l’acord compromet la creació d’una borsa d’ocupació, tenint sempre presents els casos de prioritat social.
Es crearan plans de suport al comerç local des del consens amb els agents socials implicats, des de les seues necessitats. S’establiran ajudes per innovació i aplicació de criteris d’economia verda i economia del bé comú.
S’establiran xarxes municipals i comarcals d’informació que permeten a les PIME, autònoms i comerços menuts a promocionar-se i publicitar-se.
A fi de fomentar l’ocupació a Torrent al sector serveis, proposem reduir les taxes per ocupació de sòl públic per a terrasses i pèrgoles per part dels establiments hostelers, fins a un 50% al llarg del mandat, sempre i quan es mantingen els llocs de treball. S’augmentarà la bonificació en proporció a la creació d’ocupació laboral.
S’impulsarà el cooperativisme, com a modalitat d’organització econòmica que fomenta els drets laborals i una economia que fuig del model de creixement continu imperant.
S’estudiarà i potenciarà un Pla d’Ocupacions Verdes que abrace reforestació, explotació i manteniment de superfície forestal. Es crearan xarxes integrals d’ajuda mútua entre grups, col·lectius i associacions, basades en la convivència i l’acció directa.
3.- Participació i Transparència
La Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i les recomanacions del Consell d’Europa, configuren entre d’altres, el marc jurídic internacional en què ha de basar-se la participació ciutadana.
El model de gestió municipal que proposem exigeix la construcció d’una relació Ajuntament–Societat, basada en la participació ciutadana en la presa de decisió i en l’empoderament ciutadà. La democràcia participativa que proposem suposa la reversió, dins del marc legal, de les competències del Ple transferides a la Junta de Govern i a l’Alcaldia. En tot cas, qualsevol traspàs de competències serà acordat pels grups amb representació municipal.
Posarem en marxa la iniciativa #TorrentParticipa amb un desenvolupament progressiu. Crearem les juntes de Districte, els consells de Ciutat i Social, tindrem un govern obert que reta comptes en assemblees obertes periòdicament i en els barris, etc.
Establirem memòries d’àrea i d’anàlisi d’impacte i cost-benefici de les polítiques implementades.
4.- Lluita contra els desnonaments
Apostem per aconseguir una ciutat més solidària i més humana. Utilitzarem l’ajuntament per posar-nos del costat dels nostres veïns i veïnes en perill de desnonament.
Crearem un Pla de Lloguer Social. Traspassarem progressivament els comptes que siga possible i impulsarem comportaments tendents cap a procediments de banca ètica.
Establirem un protocol d’actuació d’urgència per trobar solucions als casos de famílies desnonades sense alternatives habitacionals a través d’habitatges de lloguer social d’acord a les possibilitats econòmiques de les persones afectades i no únicament habitatges d’urgència.
Es crearà un Servei o Oficina Municipal eficaç en constant col·laboració amb els Serveis Socials de l’ajuntament i amb la PAH dotat de recursos per oferir a les famílies en procés de desnonament el degut assessorament legal.
L’Ajuntament no donarà suport ni participarà en els procediments de desnonament i defensarà aquells funcionaris i funcionàries que s’hi neguen a participar.
5.- Auditoria comptable, administrativa i de gestió
A partir de la confecció del proper pressupost, realitzarem una auditoria comptable, administrativa, de personal i de gestió per conèixer i fer pública a tota la ciutadania de Torrent quin és l’estat real de l’Ajuntament. Tota la documentació serà pública per tal que es puga realitzar al mateix temps una auditoria ciutadana.
S’abordarà la redacció i aprovació del catàleg de llocs de treball definitiu de l’Zjuntament. Així mateix, es negociarà un nou marc de relacions laborals.
6.- Escolarització de 0 a 3 anys i garantia d’educació
Apostem pel nostre compromís amb l’educació pública, universal, laica, inclusiva gratuïta i en valencià dins d’un sistema a desenvolupar al llarg de tota la vida que assegure una educació de qualitat per tothom i en condicions d’igualtat.
Mentre l’Ajuntament de Torrent no puga escometre les inversions necessàries per a la dotació de locals i mitjans humans i materials –per causes legals o pressupostàries— per a oferir un servei propi municipal, conveniarà, mitjançant les escoletes particulars de Torrent, una oferta de places sota criteris de qualitat, igualtat i renda. A tal efecte, es reservarà una partida pressupostària en la confecció del proper pressupost. Aquesta quantitat serà revisable en funció de l’evolució de les places demanades i només podrà ser reduïda en funció de si l’any anterior no s’ha cobert l’import pel que va ser pressupostada (en aquest cas, s’alliberarien quantitats que podrien ser emprades en altres parcel·les de la gestió pressupostària municipal).
Torrent ha de ser una ciutat autènticament educadora i intercultural i per això es dissenyarà un Pla Municipal per afavorir l’èxit escolar en l’educació obligatòria, programes específics de compensació educativa, un pla municipal per a la millora de la convivència escolar, programes de foment de la lectura i utilització de les Tecnologies de la Informació (TIC).
Es garantirà la participació de tots els sectors de la comunitat educativa en la comissió d’escolarització. Es potenciarà la participació democràtica en els centres educatius mitjançant mesures de suport i foment a l’associacionisme de l’alumnat i de les AMPA.
7.- Ciutat Verda
Torrent ha d’avançar cap a la sostenibilitat i ha de saber fer del terme municipal un espai on la ciutadania puga gaudir d’un ambient sa, amb una naturalesa no degradada, capaç de millorar la situació ambiental la que actualment disposem.
Posarem en marxa un estudi del trànsit de Torrent amb l’objectiu de crear progressivament un anell ciclista així com apostar per la bici com a eina de mobilitat sostenible i estratègica. Declararem el centre urbà com a zona 30 així com estudiarem la viabilitat d’avançar en la peatonalització de certes zones del centre, comptant sempre amb la participació del comerç i el veïnat de les zones afectades.
Recuperarem l’objecte social i gratuïtat amb què es va crear la xarxa de Torrent-Bus, sota criteris de servei públic.
Habilitarem més zones verdes així com zones on els xiquets i xiquetes puguen jugar. Potenciarem la utilització dels centres escolars, l’obertura d’escoles en districtes concrets per tal que les instal·lacions es puguen usar per a la realització d’activitats extraescolars com l’esport o tallers educacionals.
Es promouran iniciatives per a fer del carrer un espai transitable, d’oci, de convivència ciutadana, un lloc perquè juguen els xiquets i les xiquetes, tan lliure de contaminació i de barreres per a la mobilitat com siga possible.
Farem una auditoria per a l’estalvi energètic i impulsarem les energies renovables.
Posarem en valor l’agricultura torrentina així com campanyes de promoció des del consens, d’un Consell Agrari democràtic.
Afavorirem l’obtenció d’alguna figura de protecció per a les zones considerades d’interés ambiental i s’establirà una normativa que evite la degradació i l’ús inadequat del territori.
Torrent serà una ciutat a l’avantguarda en el benestar animal. Inspeccionarem el contracte actual i el traurem novament a concurs públic amb criteris de respecte dels drets dels animals i de sacrifici zero. Potenciarem la creació d’un centre d’acollida animal municipal o mancomunat.
Crearem el Consell Municipal de Protecció dels Animals.
8.- Municipalització del servei del subministrament d’aigua
Previ estudi econòmic, impulsarem una baixada del rebut de l’aigua perquè es cobre amb criteris de servei públic, d’utilització racional i no de benefici empresarial. L’aigua és un bé bàsic i l’empresa mixta Aigües de l’Horta no té com a objectiu donar beneficis. No se li tallarà l’aigua a ningú per no poder pagar-la, previ estudi dels Serveis Socials.
Avançarem cap a la municipalització de l’aigua amb el compromís de no renovar la concessió durant aquest mandat. Crearem una comissió de seguiment de la gestió d’Aigües de l`Horta que impulsarà uns estudis tècnics cap al futur canvi de gestió.
9.- Justícia per a les víctimes del metro
Honorarem la memòria de les víctimes del tràgic accident del metro de 3 de juliol de 2006 tot acomplint les demandes de l’AVM3J
10.- Sanitat accessible
Reconeixem que la salut és un dret i així es recull en l’Article 43 de la Constitució i en la Llei General de Sanitat.
Reivindicarem davant de la Generalitat les dotacions pertinents de l’actual Centre d’Urgències a Torrent.
En el moment que la Generalitat dispose i aprove la partida pressupostària per a construcció i posada en marxa de l’hospital comarcal a Torrent, l’Ajuntament consensuarà amb la Conselleria la compra dels terrenys.
Es proposarà una adaptació del mapa sanitari de Torrent, atenent a criteris de descentralització, així com una adequació dels recursos humans, materials, tècnics i econòmics.
11.- Residus: un pas cap al residu zero
Sotmetrem a estudi el retorn dels diners de la taxa del fem a totes aquelles persones que la varen pagar en els anys 2004, 2005 i 2006 i que ara es troben en situació de risc d’exclusió social.
Controlarem el reciclatge del fem i que el funcionament i el cobrament és el que es correspon al servei efectiu. Mentre la concessió continue vigent, vigilarem que els termes del contracte es compleixen escrupolosament i tendirem cap a la municipalització del servei.
Augmentarem el servei de contenidors de reciclatge i impulsarem campanyes de sensibilització sobre la reducció, el reciclatge i la reutilització de residus.
Començarem a caminar cap al concepte de “residu zero”, una estratègia que planteja que els residus són recursos, evita l’impacte ambiental i social de l’actual model i genera molts més llocs de treball.
12.- Discapacitat i dependència
Reivindicarem almenys un centre de dia i farem totes les gestions necessàries. Farem un compliment estricte de les clàusules legals en matèria de discapacitat així com assessorarem per poder garantir que tothom té accés a tots els beneficis de la Llei de la Dependència.
Es reforçarà el Servei d’Atenció Domiciliària Municipal per a garantir que tota persona amb ingressos baixos que ho necessite puga accedir-ne.
Es fomentarà l’associacionisme i l’establiment de mecanismes de participació en la planificació d’activitats dels centres de majors.
Acordem instar a la Conselleria perquè es retiren els barracons de tots els centres públics, amb especial prioritat al Centre d’Educació Especial l’Encarnació.
13.- Igualtat
Fomentarem la igualtat entre homes i dones amb polítiques actives. Lluitarem contra la LGTBfòbia. Dotarem dels recursos necessaris al Gabinet Psicopedagògic Municipal.
Actualitzarem el Pla d’Igualtat Municipal. Elaborarem un pla d’igualtat laboral segons la normativa vigent.
Adaptarem els documents municipals al llenguatge inclusiu des de la perspectiva de la transversalitat de gènere.
Reformularem les competències i objectius de la que fins ara ha estat Regidoria de la Família per atendre a les noves realitats socials.
Inclourem quotes de diversitat en el Consell de la Casa de la Dona, així com els continguts programàtics.
Participarem en la creació d’una xarxa de pisos d’acollida a l’Horta Sud per a dones maltractades i els seus fills i filles econòmicament dependents, permetent així que la dona víctima de violència masclista puga distanciar-se del maltractador.
Es promourà des de l’Ajuntament una cultura de prevenció contra l’assejament sexual a través d’accions formatives i informatives de sensibilització. Es denunciarà i eliminarà la publicitat sexista. S’impulsaran polítiques municipals que afavorisquen el procés de dignificació, promoció i participació femenina.
14.- Cultura i patrimoni
Fomentarem la cultura amb el suport a la creació local. Les festes es realitzaran amb participació ciutadana i amb l’objectiu de treballar colze a colze amb els agents culturals del poble per tal que revertisquen en riquesa per a tots i totes.
Posarem en valor i defensarem el patrimoni torrentí. Donarem suport a la creativitat, a la innovació, al talent creatiu i als processos culturals que es desenvolupen al marge de les demandes de mercat i que nodreixen, de fet, la indústria i la societat del coneixement. Promocionarem la recerca d’activitats culturals, artístiques i esportives.
Insistirem en el ferm compromís, en la potenciació, cura, major impuls i ús social, institucional, difusor i acadèmic del valencià.
Declararem les societats musicals com a Bé d’Interés Cultural, atenent al pes específic, artístic i associatiu d’aquestes societats en la nostra cultura.
Posarem en valor el nostre patrimoni cultural i artístic, històric, material i immaterial.
Afavorirem el caràcter públic i col·lectiu de la cultura i garantirem la llibertat d’expressió en qualsevol manifestació cultural i artística.
S’establiran programes per a la preservació, rehabilitació i revitalització del centre històric a través de plans integrals que combinen les mesures urbanístiques amb unes altres de caràcter econòmic, social i cultural.
Acordem eliminar les taxes per l’ús dels espais municipals a totes les activitats o associacions sense ànim de lucre.
Estudiarem la remunicipalització de la gestió de l’Auditori de Torrent el més aviat possible, atenent al criteri de situar la cultura com a un bé d’interés públic.
Protegirem l’horta de Torrent. La protecció de l’Horta ha d’estar vinculada necessàriament al PGOU a partir de les futures revisions i nous plans. En aquest sentit, els sotasignats es comprometen des del mateix dia d’aquest acord vinculant, a no requalificar sòl rústic per a la construcció d’habitatges, atés els milers d’habitatges buits que hi ha per ocupar a Torrent. Aquest document no és vinculant quan es tracte de requalificacions amb objecte de dotar Torrent amb més equipaments dotacionals o l’ampliació del sòl industrial.
La nova municipalitat torrentina protegirà els espais d’ús agrícola i el desenvolupament d’unes normes d’ús i d’activitats permeses (fitosanitaris, adobs…) així com dels cultius racionalitzats en funció dels recursos.
Es procuraran incentius al cultiu i projectes col·lectius. S’estudiarà la creació d’un institut i viver municipal de flora autòctona per tal de propiciar la millora d’espais naturals degradats, amb espècies pròpies del nostre territori. Pel que fa al paisatge, s’ha de tenir un control sobre les transformacions del territori al medi rural que puguen afectar al medi natural i al paisatge.
Es controlarà l’extracció d’aigua del subsòl mitjançant pous il·legals. També la contaminació dels aqüífers per lixiviació de productes nocius d’ús agrícola o ramader.