La diputada de Compromís, Papi Robles, ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei per instar el Consell a agilitzar la finalització de l’endarrerit Pla de Mobilitat Metropolitana (PMOME) de l’Àrea de València, que es troba fora de tots els terminis marcats.

Segons explica Robles “la Generalitat Valenciana va iniciar en juny de 2017 el procés per elaborar el PMOME i existia un termini de dos anys per a presentar un document final, cosa que no ha succeït. El PMOME va molt endarrerint, en 2019 ja s’hauria d’haver aprovat i no considerem que la pandèmia siga una motivació suficient per a justificar que no tinguem ja este pla de mobilitat en funcionament”.

Com s’explica en esta iniciativa parlamentària de Compromís el PMOME de l’Àrea de València és l’element determinant per consolidar la integració metropolitana de la mobilitat, i orientar una millor organització amb criteris d’eficiència, sostenibilitat i cura de la ciutadania, de manera coordinada entre totes les administracions implicades, tant ajuntaments com Generalitat.

El PMOME, ha de donar resposta a 71 municipis de l’àrea metropolitana de València amb uns objectius clars com són la consolidació d’uns intercanvis àgils entre persones minimitzant les necessitats de desplaçaments; potenciar el transport públic interconnectat, àgil i sostenible; recuperar espais per a la via pública; millorar la seguretat dels desplaçaments i suprimir barreres arquitectòniques; pacificar el centre de la ciutat i millorar les operacions de distribució de mercaderies i possibilitar una convivència entre les diferents formes de transport, facilitant i apostant pel transport públic i per la mobilitat sostenible i saludable en bicicleta.

“Aquestos objectius –ha assenyalat Robles- han de portar a aprovar una sèrie d’actuacions que s’han de consensuar i planificar, una situació que no s’està produint. Per exemple s’han anunciat infraestructures de transport per a la ciutat de València, com la línia de tramvia a l’Hospital La Fe, sense haver-se acordat prèviament amb l’Ajuntament. Per això cal una eina com el PMOME que evite actuacions unilaterals, però el seu endarreriment tampoc pot ser excusa per a no començar ja a coordinar-se entre administracions”.

Com explica Robles, “el procés de confecció del PMOME s’ha dilatat en el temps de manera injustificada, quedant pendents diverses fases en la seua execució, que requereixen d’un impuls per a la seua finalització inexistent a hores d’ara”.

“És per això que instem al Consell a presentar el document del PMOME definitiu abans de la finalització de l’any 2021, de cara a la seua aprovació a la major brevetat possible i articular, fins a l’aprovació del PMOME, totes les iniciatives i actuacions en matèria de transport en l’àrea metropolitana de València al si de l’Autoritat Metropolitana de Transport de València”, ha conclòs la diputada de Compromís.