Aquesta moció serà debatuda i votada al proper Ple del 6 de juliol de 2017

 

MOCIÓ PER A LA CREACIÓ DEL SISTEMA DE SENYALITZACIÓ DEL PATRIMONI DEL CENTRE HISTÒRIC DE TORRENT DENOMINAT «TORRENT MUSEU OBERT».

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La identificació dels elements patrimonials més destacats d’un municipi, és fonamental perquè la seua població els reconega, els identifique i entenga la seua importància com a part de la memòria del passat de la ciutat. De fet, mitjançant aquests béns es pot recordar, des d’un punt de vista didàctic, els fets històrics més importants d’una població.

En conseqüència la senyalització del patrimoni més emblemàtic del centre històric de Torrent és una qüestió necessària, que caldria dur a terme perquè la importància d’aquests monuments no s’oblide, sinó tot el contrari, que passen a formar part de manera definitiva i rigorosa, des del punt de vista històric, de l’imaginari col·lectiu local i, en definitiva, es produïsca la seua valoració.

Existeixen a la Comunitat Autònoma Valenciana exemples interessants, en aquest sentit, de senyalització del patrimoni local duts a terme en els darrers anys com és el cas de Sueca. El model de panell exterior emprat a Sueca ubicat, en cada cas, al costat de l’edifici en qüestió i a través del qual s’identifica cadascú dels 18 elements patrimonials locals amb més rellevància del municipi (annexem una fotografia d’un d’ells), hauria de ser un exemple a prendre com a referència per al cas de Torrent.

En el cas de Torrent, proposem la realització d’un projecte i la seua execució per a la instal·lació d’un sistema de senyalització mitjançant un conjunt de panells verticals ubicats al carrer, al costat dels béns monumentals protegits més importants del centre històric que hem denominat «TORRENT MUSEU OBERT». Cal recordar que aquesta proposta, amb aquesta denominació, té el seu origen en un dels punts de l’apartat d’Educació dels programes electorals de Compromís per Torrent del 2011 i del 2015.

– Per aquests motius, el Grup municipal de Compromís per Torrent, demana del Ple de l’Ajuntament de Torrent l’adopció dels següents

ACORDS:

1) ACORDEM que el Ple de l’Ajuntament de Torrent inste al Govern municipal perquè es duga a terme la creació del sistema de senyalització del patrimoni local de Torrent denominat «TORRENT MUSEU OBERT» en els termes definits a continuació.

1.1. Contingut i altres especificacions dels panells informatius.-
Des d’un punt de vista tècnic i segons experts en patrimoni consultats, els panells informatius que senyalitzarien el patrimoni del centre històric de Torrent podrien incorporar almenys la següent informació, amb un disseny gràfic unitari i adequat i amb el següent ordre d’informació de dalt a baix (tal com podem observar a l’Annex I seguint el model del de Sueca):

– En la part superior el nom del monument i el seu nombre dins del recorregut;
– Un plànol en què aparega ubicat aquest però també, en un color diferent, la resta de béns senyalitzats per facilitar la realització del recorregut sobre aquests;
– Fotografies de l’interior o l’exterior o antigues del bé;
– Un text en valencià, castellà i anglés d’aproximadament 120 paraules, amb una explicació de la importància historicoartística del monument;
– Un llistat de tots els elements que formen part del recorregut, enumerats per ordre geogràfic i amb una representació fotogràfica o gràfica a manera de dibuix en perspectiva de cada monument. El bé, objecte del panell, apareixeria destacat amb un color diferent del de la resta.

A més a més, aquest panell es podria veure implementat amb tecnologies digitals, a través de codis Qr, que facilitarien amb la seua lectura digital a través d’un dispositiu mòbil o una tauleta tàctil, una sèrie de dades virtuals que enumerem a continuació, les quals estarien consultables en una fitxa de l’apartat Web oficial del recorregut que es podria crear a l’efecte i que podria trobar-se dins de la plana de l’Ajuntament:

– El mateix text del panell en valencià, castellà i anglés, amb una extensió de text més llarga, si es cau, i informació més completa, amb referències bibliogràfiques i que es poguera escoltar a manera d’audioguia per a fer més accessible la seua informació.
– Fotografies de l’exterior, interior i antigues del bé, inclús si es considera necessari per la seua rellevància històrica, un breu audiovisual, així com una representació gràfica en tres dimensiones d’aquests monuments en realitat augmentada.

Aquest sistema de senyalització patrimonial permetria de manera particular, la realització d’una ruta a través d’aquests monuments pels carrers de Torrent. A més a més, aquest sistema es podria completar amb programes de visites guiades gestionades per l’Ajuntament, dedicades especialment als escolars però també a adults, entitats, col·lectius, associacions o visitants interessats en el patrimoni que ho pogueren sol·licitar, perquè pogueren ser conscients del valor d’aquests valuosos elements.

Aquest recorregut patrimonial podria estar arreplegat a un tríptic, que es podria imprimir en valencià, castellà i anglés com en el cas dels panells i que incloguera informació sobre cada bé senyalitzat i de la ruta que es podria realitzar visitant cadascun d’aquests béns, seguint un ordre geogràfic establert. A més a més, el tríptic podria estar disponible, en el seu cas, en el TDIC. Torrent Departament d’informació al ciutadà i es podria descarregar també a través de la lectura del codi Qr de cada panell, en l’apartat Web de la ruta.

En cas de materialitzar-se aquest projecte, seria interessant que els funcionaris responsables de l’Arxiu Municipal de Torrent foren els encarregats de la redacció i/o supervisió del llistat definitiu de béns en què disposar aquests panells informatius que proposem. Aquests també els correspondria la redacció dels texts i de la resta d’informació històrica que s’incorporara als panells, i a altres materials derivats, per tal de garantir el seu rigor científic. Per a la redacció dels texts i de la resta d’informació històrica dels panells, es tindrien en compte els estudis, publicacions i informes en vigor actualment dels experts locals en la matèria. Si fóra necessari, també es podria recavar la col·laboració d’aquests últims, de manera desinteressada, perquè revisaren els panells a causa dels seus coneixements i adequat criteri científic.

El material físic dels panells en el seu conjunt, com en el cas de Sueca, és fonamental que fóra adequat i resistent per garantir la durabilitat d’aquests davant els fenòmens atmosfèrics i possibles actes vandàlics o accidents, a causa del fet que estarien dissenyats per estar ubicats al carrer.

La ubicació d’aquests panells informatius, una vegada redactat el projecte, seria necessari que comptara amb el vistiplau de la Direcció General de Cultura i Patrimoni perquè, especialment en el cas dels Béns d’interés Cultural, la seua disposició fora la correcta. D’aquesta manera quedaria ratificat que el panell informatiu no afecta negativament la percepció d’aquests béns des d’un punt de vista patrimonial legal.
En el cas que aquests béns siguen edificis privats o d’altres entitats públiques diferents de l’Ajuntament de Torrent, la senyalització d’aquests béns protegits es podria acordar i comptar amb l’autorització dels seus propietaris, encara que en cap cas suposarà un detriment dels seus drets. De fet, el recorregut es planteja com una passejada pels carrers de Torrent, en cap moment determina l’obligació de facilitar la visita a l’interior dels edificis, especialment els dels de particulars.

Tot l’exposat anteriorment, perquè la qualitat de la proposta de senyalització que finalment materialitze l’Ajuntament de Torrent, resulte de gran qualitat perquè puga optar a alguna de les pròximes edicions dels prestigiosos premis Hispania Nostra, en la categoria de «Premio a la señalización del patrimonio». En aquest sentit, arribat el moment és fonamental, perquè l’opció d’optar a aquests premis tinga possibilitats d’eixir guardonada, que aquesta identificació patrimonial contribuïsca a una millor preservació d’aquests béns i tinga una repercussió social amb una sensibilització de la societat sobre la seua importància.

1.2. Monuments a senyalitzar.-
Els monuments que proposem senyalitzar seria interessant que foren els béns més destacats del centre històric de Torrent que es conserven, que tenen una especial rellevància històrica i/o arquitectònica i que es troben protegits segons l’article 3.4.2.2. «Catálogo» del Pla General d’Ordenació Urbana de Torrent (PGOU) vigent del 1990. Aquests, basant-se en la bibliografia de referència publicada en diversos articles d’investigació i en el criteri d’experts consultats, podrien els que enumerem per ordre geogràfic a continuació, començant per l’Església de l’Assumpció de Ntra. Sra.:

1. Església de l’Assumpció de Ntra. Sra. (S. XVI). Carrer de l’Església 24-26;
2. Creu de Pere Mora o de Picanya (S. XVI). Carrer de l’Església;
3. Antiga casa i fàbrica de xocolate de Francisco Puig (1929-1930). Carrer de l’Església 18-20;
4. Antiga fàbrica de xocolate de Vicent Chulià (S. XVIII). Carrer de l’Església 16 cantonada carrer Hospital;
5. Antic Casino de la Societat de Caçadors (1928). Plaça Major 41;
6. Café Alhambra (1919). Plaça Major 37;
7. Casa de Cultura o Antic Ajuntament (S. XVII, S. XIX, 1907, 1985). Plaça Major 29;
8. Edifici «El Faro» (aprox. 1930). Plaça Colom 1;
9. La Torre (que ja compta amb un panell informatiu com a part del sender periurbà SL-CV 159, i que es podria adaptar i el podrien compartir la ruta i el recorregut patrimonial del centre històric) (S. XII). Plaça Colom 23;
10. Antic «Ateneo Musical Obrero» o «Ca Lluïset» (1923). Plaça Major 15;
11. Cine Cervantes (1911). Carrer Cervantes 10;
12. Antiga fàbrica de xocolate de Vicente Esteve (1927). Carrer Cervantes 16;
13. Antiga casa del mestre José Iturbi o Seu de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud (1928). Carrer Cervantes 19;
14. Museu Comarcal de l’Horta Sud o «Ca l’Estudiant de Boqueta» (1ª dècada del S. XX). Carrer Verge de l’Olivar 30 (que ja compta amb un panell informatiu com a part del sender periurbà SL-CV 159, i que es podria adaptar i el podrien compartir la ruta i el recorregut patrimonial del centre històric);
15. Centre de Majors o antiga residència modernista d’estiueig (1ª dècada del S. XX). Carrer Verge de l’Olivar 40;
16. Antiga residència d’estiueig Llop-Soriano (Última dècada S. XIX). Carrer Sant Nicolau 15;

A més, es podrien senyalitzar també elements no visibles que formen part del patrimoni monumental i arqueològic local com són:

17. El fossat de la Torre (S. XIV).
18. La muralla cristiana (S. XIV).

En una segona fase, o en aquesta també, es podrien incorporar altres béns emblemàtics de la resta del municipi a aquest sistema de senyalització, protegits per l’article 3.4.2.2. «Catálogo» del Pla General d’Ordenació Urbana de Torrent (PGOU) vigent del 1991. Aquests podrien ser:

– Hort de Trenor (Últimes dècades del S.XIX);
– Antic Cinema Monte-Carlo (1948);
– Antic Cinema Liceo (1959);
– Antiga casa dels comtes de Frígola (S. XVIII) o Edifici de serveis municipals. Carrer Ramon y Cajal 7;
– Antiga casa d’estiueig d’Elena Tamarit i Rafael González Baldoví. Carrer Ramon y Cajal 21 (Última dècada del S.XIX);
– Església de Sant Lluís Bertran (S. XVII). Carrer del Músic Mariano Puig Yago 2;
– Font de Camí Reial (ca. 1930);
– Font de les Granotes (1901);
– Xalet Giner-Cortina (1918-1919). C/ Gómez Ferrer 122;
– La Torreta (1848-1849). Avinguda Sant Llorenç 90 (El Vedat).

A més a més, una vegada aprovat definitivament el catàleg de béns i espais protegits de Torrent, es podrien incorporar altres immobles d’interés historicoartístic que es catalogaren com poguera ser l’estació del trenet (1893) o alguns xalets del Vedat amb gran importància històrica. Aquest últim és el cas del qual va ser propietat del director del diari «El Mercantil Valenciano» durant la Segona República, Vicente Fe Castell de 1924; el de Sigfrido Blasco-Ibáñez Blasco, fill de mític l’escriptor, aquest últim immoble projectat per destacat arquitecte valencià Luis Albert Ballesteros en 1935; o del que fora alcalde de Torrent (1925-1930) Félix Vilar David. Així com els xalets dissenyats en eixa mateixa zona per part dels arquitectes José Cort Botí o Antonio Gómez Davó en els anys 30.

2) Traslladar el present acord a la Direcció General de Cultura i Patrimoni perquè tinga constància d’aquest.

Enllaç a la moció presentada per Registre d’Entrada:

MOCIÓ GRUP MUNICIPAL COMPROMÍS TORRENT MUSEU OBERT