La crisi que es troba a les portes d’Europa, i que previsiblement afectarà especialment a països amb un fort pes del sector turístic, com és el cas de l’Estat Espanyol, té un fort component energètic, que afecta no sols al comerç i a les famílies, sinó també a autònoms, empreses i administracions públiques.
Des de la Conselleria d’Agricultura, Emergència Climàtica i Transició Ecològica s’han posat els fonaments per crear una important xarxa d’instal·lacions d’energia fotovoltaica que ja s’ha plasmat en 19 projectes d’inversió, als quals se sumaran altres 19 en el pròximes setmanes, més els xicotets 441 projectes presentats davant aquesta Conselleria, amb l’objectiu total d’aportar 6.154 megawatts a la xarxa elèctrica valenciana. El objectiu, no obstant, també ha de ser d’interés per als ajuntaments, que haurien de fomentar aquest tipus de programes d’impuls d’instal·lacions renovables per a la generació i l’autoconsum col·lectiu d’energia elèctrica en règim de comunitats energètiques.
Actualment existeixen diferents actuacions susceptibles de suport per a la generació i autoconsum col·lectiu d’energia elèctrica en règim de comunitats d’energies renovables, que es troben regulades en qualsevol de les modalitats previstes en l’article 9 de la Llei 24/2013, del Sector Elèctric, i més en concret les previstes en l’article 4 del Reial decret 244/2019, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum.
Dins d’aquest marc legal i institucional els fons next generation subvencionen a fons perdut fins el 45% del cost del projecte. No obstant això, les ajudes poden incrementar-se fins a 10 punts percentuals en les ajudes a les mitjanes empreses i fins a 20 punts percentuals per a les ajudes a les xicotetes empreses, ajuntaments i institucions sense ànim de lucre, establint-se un màxim d’ajuda de 200.000 euros per projecte.
Arribats a aquest punt, la ciutadania necessita d’ajuda tècnica i de l’assessorament necessari per a resoldre aquelles qüestions administratives o simplement de consulta prèvia amb l’objectiu de poder constituir-se com a comunitat energètica local, o, simplement, instal·lar-se plaques fotovoltaiques en la seua llar. Des de Compromís entenem que aquesta funció d’assessorament i ajuda local ha de partir del propi Ajuntament de Torrent, un servei que, a hores d’ara, no figura dins de les prioritats de l’actual govern municipal, més preocupat en gastar els recursos municipals en obres “a la vista de carrer” que de procurar invertir una part dels mateixos en la transició ecològica, creant un clima favorable per a la independència energètica de famílies, empreses i particulars. El futur immediat així ho demanda.