El conseller de Sanitat abans de les eleccions de 2007, Rafael Blasco (del FRAP al PP passant per allà on hi haja una cadireta), va dir que, si Torrent volia un hospital, que se’l pagara. María José Catalá va guanyar les eleccions municipals del PP amb la promesa de l’hospital  en el seu programa electoral (eixe que diu que ha complit al 100%) i, de seguida, com que Torrent havia passat de ser territori “comanxe” a territori “nacional” el mateix conseller es va fer la foto amb la nova alcaldessa. La gent podria pensar que, com que “manaven” els mateixos a un lloc i a un altre, Torrent deixaria d’estar discriminada per la Generalitat.

Hospital de Torrent que "ya existe"

Però no ha estat així. Catalá ha buscat fer mèrits dins del seu partit abans que defensar els interessos dels torrentins. La foto primera va quedar en això: una foto més entre els milions que l’alcaldessa més fotografia en aquesta banda de la frontera ha deixat en aquests quatre anys. Entre moltes altres coses més, Catalá va dir que l’hospital seria una realitat aquesta legislatura. El 2009 en una publicació de l’Ajuntament -pagada per tots i suposadament neutral i apartidista- s’afirmava que l’hospital es construiria “este año”… eixe any del senyor de 2009. I ara en plena campanya, com si realment s’haguera cregut tota la seua propaganda i visquera en un món paraŀlel, Catalá ha afirmat que, “a pesar de lo que algunos digan, el hospital existe”. Sí, senyora Catalá, l’hospital “existe” i ens el portaran els reixos de l’orient, no li desfarem la iŀlusió. Ara, si es troba malament -déu no ho vulga- no vaja al cartell perquè la curen, que els borregos que hi pasturen segurament, tot i que no està confirmat fins que ens ho assegure la senyora alcaldessa, no tenen el MIR.

Doncs bé, davant de tot aquest cúmul de despropòsits, si ara diguem que l’hospital ve d’Almansa… què més roín pot passar ja??!! Doncs sí, imagineu com estan les coses que si l’hospital ve d’Almansa a tots alcança!  Però la incògnita per al final.

Hospital d'Almansa que no deu d'existir perquè els metges no hi pasturen

I és que des de BLOC-Verds-Hospital: Compromís per Torrent  sí que tenim un model d’hospital i un model sanitari, al contrari que el mateix PP o altres partits que només fan que exercicis de retòrica. Aquest model es basa en uns criteris modernitzadors de la sanitat. D’entrada, cal acabar amb la situació actual en què, en despesa per habitant en sanitat, el País Valencià se situa capdavanter a l’estat espanyol. Sí, líders, com tant li agrada remarcar al PP. Líders per la cua, això sí, però líders. Sense una política de prioritats que pose els serveis bàsics en el primer focus d’atenció no podrem fer res. Si ens estimem més gastar-nos 200 milions en la F1, que és, per a més inri, un negoci ruïnós, que en sanitat -el que valen un parell d’hospitals com el de Torrent-, poca cosa podrem fer.

Però, a més, el PP ha acabat fent el rien ne va plus i ha exportat el model de “grandes eventos” a la sanitat i ha muntat l’hospital més “gran d’Europa”, un edifici que no s’ha fet pensant que… Vaja!, que es tracta d’un hospital no de la “clòtxina més gran del món”! I ara com ara és un desastre de gestió. A més, d’altra banda, el model de grans hospitals és un model que, a Europa, va caducar fa més de 30 anys. Ja no es construeixen “grans hospitals” a Europa, ras i curt.

El model que s’ha demostrat eficient és un model a base d’hospitals comarcals en xarxa descentralitzada. Hospitals que siguen d’atenció de proximitat i que ajuden a dinamitzar l’entorn, ja que porten aparellats un parc biotecnològic de recerca i una indústria amb la qual crear sinergies. Perquè uns hospitals són també una oportunitat per a la investigació i la innovació.

Uns hospitals, d’altra banda, que han de tindre una concepció de construcció en horitzontal i no en vertical. És a dir, que han de tindre la mínima alçada per a garantir la funcionalitat i que s’han d’ubicar en una parcel·la prou àmplia com per a respondre a aquesta necessitat.

La parcel·la també ha de ser prou àmplia per un parell de raons fonamentals més: permetre futures ampliacions, ja que un hospital que nasca obsolet és un malbaratament de recursos, i tindre una zona d’aparcament necessari i gratuït per a la correcta atenció.

Així mateix, ha de tindre unes bones comunicacions, tant per carretera com de transport públic, amb autobusos llançadora o -de ser possible- metro. En aquest sentit, per a afavorir la instal·lació del parc biotecnològic i les indústries que cresquen al voltant, tots aquests factors són bàsics.

Doncs bé, Almansa té una població de 25.000 habitants. L’hospital que s’ha construït a Almansa té una superfície de 25.980 metres quadrats i s’ubica en una parcel·la 62.732 metres quadrats.

En 2007 des del grup municipal del BLOC vàrem llançar la proposta d’ubicar el futur hospital de Torrent a les antigues cotxeres del metro. Això haguera suposat que la permuta dels terrenys haguera eixit a cost zero i situar-lo en una zona de bones comunicacions -metro, carretera- a més de donar servei més pròxim al casc urbà. Quan no hi ha voluntat, com no en té el govern de Catalá, les coses no es fan i s’ha de recórrer a l’engany, lamentablement. Per posar un exemple, en 2010, a Aranda de Duero, govern municipal del PSOE i govern autonòmic del PP, es va arribar a un acord per a doblar la superfície de l’hospital comarcal. A Torrent ni que tinguen el mateix color s’ajunten…

Torrent té una població de 80.000 habitants. En aquest sentit, l’hospital ha de tindre una superfície de 100.000 metres quadrats per a no nàixer obsolet. A més, ha de donar servei en la gran majoria d’especialitats, com són els Serveis Centrals (Radiodiagnòstic, Anàlisis clínics, Microbiologia, Hematologia, Anatomia Patològica, Rehabilitació, Admissió, Radiodiagnòstic, Neurofisiologia clínica, Farmàcia), una Àrea materno-infantil (Pediatria, Neonatologia, Obstetrícia), Serveis quirúrgics (Cirurgia general, COT, Oftalmologia, Urologia, ORL, Ginecologia) i Serveis mèdics (Medicina Interna, Neurologia, Digestiu, Pneumologia, Cardiologia, Al·lèrgia, Dermatologia).
Quan l’hospital ve d’Almansa…