Pau Alabajos: “Demanem amb immediatesa l’abastiment gratuït a tot el veïnat afectat per la greu contaminació del pou”.

En una carta datada el 9 de febrer de 2022 la Conselleria de Sanitat i Salut Pública adverteix la Colònia de Monte-Hermoso, ubicada a la partida del Realó de Torrent, que després dels darrers resultats analítics l’aigua del pou de Sant Francesc, del qual s’abasteixen els veïns i veïnes del barri, presenta greus concentracions de nitrats, plaguicides i aerobis, per la qual cosa no s’ha d’utilitzar per a beure, cuinar, preparar aliments, higiene personal o altres usos domèstics, determinant que existeix un risc per a la salut pública en cas de consumir-la.

La batalla per a aconseguir fer arribar l’aigua a aquest barri disseminat de Torrent ha estat llarga. Des de l’any 2005 una sentència judicial obligava a l’Ajuntament a abastir d’aigua potable la urbanització i no fou fins 2021 que es canalitzà fins la seua entrada, però les obres es paralitzaren i, per tant, els veïns i veïnes afectades continuen subministrant-se des d’un pou privat que ara la Conselleria adverteix que pateix greus problemes de contaminació.

El portaveu del grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de Torrent, Pau Alabajos, ha reclamat una solució transitòria urgent per a l’abastiment d’aigua mentre la canalització continue paralitzada: “d’igual manera que va passar quan la urbanització del Pantà es va quedar sense subministrament i l’Ajuntament de Torrent va haver de dur-la mitjançant camions cisterna”.

Alabajos ha recordat que un veïnat que compta amb una sentència favorable des de fa 16 anys no pot estar en aquestes condicions d’abastiment, “perquè les resolucions judicials estan per a acomplir-se i paguen els seus impostos com qualsevol veí i veïna de Torrent, tenint els mateixos drets i les mateixes obligacions”.

Des de Compromís s’ha remarcat que al 2019 l’Alcalde Ros es va comprometre què l’Ajuntament de Torrent portaria l’aigua potable als més de 3.000 xalets del terme municipal, amb un total de 10.000 persones que hi resideixen, en la seua majoria, durant els mesos d’estiu. Així, segons va anunciar l’alcalde Jesús Ros en un nota institucional “El govern municipal vol posar solució a aquest problema històric i ja hem encarregat al departament d’urbanisme de l’Ajuntament que realitze un informe sobre quants diners costarà l’obra, terminis per a executar-la i també quants anys tardaran a acabar-se les obres”.

La realitat, segon Alabajos, és ben diferent i asimètrica en les diferents obres i projectes escomesos al terme municipal, “donat que hi ha urbanitzacions que s’han hagut de pagar elles mateixes la canalització, com és el cas de Morredondo i Mont-Real, altres on es dugué de manera gratuïta, com és el cas del Pantà i altres, com és el cas que ens ocupa, on l’Ajuntament té l’obligació institucional de fer-ho, però ha paralitzat les obres”.

 

NOTA DE PRENSA

El agua de la Urbanización Monte-Hermoso (Torrent) no es apta ni para ducharse, según la Consellería de Sanidad y Salud Pública

Pau Alabajos:Pedimos con inmediatez el abastecimiento gratuito a todo el vecindario afectado por la grave contaminación del pozo”.

En una carta datada el 9 de febrero de 2022 la Consellería de Sanidad y Salud Pública advierte la Colonia de Monte-Hermoso, ubicada a la partida del Realó de Torrent, que después de los últimos resultados analíticos el agua del pozo de Sant Francesc, del cual se alcanzan los vecinos y vecinas del barrio, presenta graves concentraciones de nitratos, plaguicidas y aerobios, por lo cual no se tiene que utilizar para beber, cocinar, preparar alimentos, higiene personal u otros usos domésticos, determinando que existe un riesgo para la salud pública en caso de consumirla.

La batalla para conseguir hacer llegar el agua a este barrio diseminado de Torrent ha sido larga. Desde el año 2005 una sentencia judicial obligaba al Ayuntamiento a abastecer de agua potable la urbanización y no fue hasta 2021 que se canalizó hasta su entrada, pero las obras se paralizaron y, por tanto, los vecinos y vecinas afectadas continúan suministrándose desde un pozo privado que ahora la Consellería advierte que sufre graves problemas de contaminación.

El portavoz del grupo municipal de Compromís en el Ayuntamiento de Torrent, Pau Alabajos, ha reclamado una solución transitoria urgente para el abastecimiento de agua mientras la canalización continúe paralizada: “de igual manera que pasó cuando la urbanización del Pantano se quedó sin suministro y el Ayuntamiento de Torrent tuvo que llevarla mediante camiones cuba”.

Alabajos ha recordado que un vecindario que cuenta con una sentencia favorable desde hace 16 años no puede estar en estas condiciones de abastecimiento, “porque las resoluciones judiciales están para cumplirse y pagan sus impuestos como cualquier vecino y vecina de Torrent, teniendo los mismos derechos y las mismas obligaciones”.

Desde Compromís se ha remarcado que en el 2019 el Alcalde Ros se comprometió a que el Ayuntamiento de Torrent llevaría el agua potable a los más de 3.000 chalés del término municipal, con un total de 10.000 personas que residen, en su mayoría, durante los meses de verano. Así, según anunció el alcalde Jesús Ros en un nota institucional “El gobierno municipal quiere poner solución a este problema histórico y ya hemos encargado al departamento de urbanismo del Ayuntamiento que realizo un informe sobre cuánto dinero costará la obra, plazos para ejecutarla y también cuántos años tardarán a acabarse las obras”.

La realidad, según Alabajos, es muy diferente y asimétrica en las diferentes obras y proyectos acometidos en el término municipal, “dado que hay urbanizaciones que se han tenido que pagar ellas mismas la canalización, como es el caso de Morredondo y Mont-Real, otras donde se llevó de manera gratuita, como es el caso del Pantano y otras, como es el caso que nos ocupa, donde el Ayuntamiento tiene la obligación institucional de hacerlo, pero ha paralizado las obras”.