Entrevista publicada en el número 219 de La Opinión de Torrent, corresponent a la segona quinzena de febrer de 2012.

Varela opina que no es pot jugar amb l’educació pública perquè és el futur de la societat i junt a la sanitat són els pilars d’un estat de benestar

M. Casabán. Torrent

Pep Varela, té 55 anys, casat amb dos fills ha treballat de funcionari durant 25 anys en la Fundació Esportiva
Municipal. En aquests moments està jubilat per una malaltia i com ell mateix ens ha explicat, “intente seguir actiu i ara tinc més temps per a fer el que m’agrada”. Torrentí de naixement, va entrar en el món de la política en 1977 amb el PSP (Partit Socialista Popular). Després va vindre la fusió amb el PSOE i va estar 25 anys. “Dins del partit sempre havia tingut tendència al nacionalisme. Fa quatre anys començà a militar en el BLOC.

Com valora Compromís el nomenament de Martí com a secretari autonòmic?

Li desitge molta sort, però aquest Ajuntament està patint massa canvis. Primer amb Català i ara amb Martí i no pareix que siga massa beneficiós sobretot quan afecten a delegacions tant importants que perjudiquen el treball de l’Ajuntament. I eixa va ser l’excusa que va donar el PP per no incloure les nostres al·legacions en el plenari de febrer.

Va ser aquesta la raó per la qual el seu partit abandonà el plenari?

Quant compleixes i presentes les teues al·legacions en temps i forma no s’entén com el Partit Popular no les inclou. Des de Compromís no som partidaris d’aquestes actuacions, però hi ha moments en què has de denunciar públicament una
situació i donar un colp damunt la taula.

El PP sí va incloure una moció urgent al voltant de la sentència d’un funcionari per persecució política…

Des del nostre partit respectem les resolucions judicials com en aquest cas.

Compromís és un partit molt actiu com a oposició…

Des que entràrem en el Consistori el nostre treball és una realitat. Compromís no para de treballar en el carrer i en les xarxes socials. Escoltem als ciutadans i som la veu de les seues queixes i propostes. La labor d’un partit a nivell local és el dia a dia dels veïns i veïnes, són els xicotets problemes els que interessen als ciutadans i ciutadanes. Els grans partits pequen d’això i cal que baixen al carrer.

Compromís ha demanat informació de les obres del Mercat Municipal…

Volem que informen als veïns i venedors de l’evolució de l’obra. S’han descobert unes ruïnes arqueològiques i els veïns tenen el dret a estar informats. També volem saber si està adaptat a persones amb discapacitat perquè pareix que no ho està. Tot són rumors i nosaltres no volem rumors, volem informació.

El seu partit vol que s’amplie el termini de petició de la subvenció recicla…

Nosaltres sempre hem lluitat perquè tornen els diners als veïns d’una taxa que va ser declarada il·legal i el PP sempre s’ha oposat des que ocupa l’alcaldia de Torrent. El PP es va traure de la mànega la subvenció Recicla i el que diem és que no s’ha informat correctament als torrentins i torrentins i per aquesta raó demanem que s’amplie el termini fins al 14 de març. Però, clar, en temps de crisi, ja saps, “si cuela, cuela”.

Creu Compromís en el Pla d’Austeritat del Partit Popular amb l’objectiu dèficit zero?

Això, tal i com estan les coses en aquest moment és missió impossible. El que està fent el PP és retallar i fer pagar als torrentins i torrentines la crisi. Un exemple és la taxa que ja estan cobrant per les terrasses als bars i cafeteries, no crec que siga beneficiós per al poble aquest tipus de mesures.

Els centres educatius de Torrent s’estan manifestant en contra de les retallades del Consell…

No potser vore als estudiants amb mantes perquè no tenen calefacció, per exemple. Per a Compromís hi ha uns pilars bàsics de l’estat de benestar que no es poden tocar: l’educació i la sanitat públiques. Amb l’educació no es pot jugar, és el futur d’una societat.

Davant de les irregularitats en l’expedient de l’accident de metro, Compromís ha demanat que s’òbriga de nou una investigació…

Pareix que al Partit Popular políticament no l’interessa aquest tema. No hi ha voluntat per part del Consell i és insòlit vore com no interessa quan varen morir 43 persones, entre elles una amiga meua. En este país ningú vol tindre responsabilitats. No s’ha tingut cap de mirament amb les famílies dels morts i ferits i no hi ha dret.

És una persona molt involucrada en el teixit associatiu torrentí…

Treballe activament en ADISTO. Ara en març comencem un programa per a discapacitats intelectuals que es troben en llista d’espera en els centres ocupacionals oferint els nostres serveis fins que troben lloc.

És Torrent una ciutat accessible?

A nivell institucional vaig col·laborar en un estudi al voltant de d’aquest tema. S’ha fet molt però encara hi ha molt per fer. Si és veritat que per el centre de Torrent l’accessibilitat ha millorat, però pels barris de la perifèria encara queden mancances. Aconseguir una ciutat accessible significa donar llibertat a persones amb problemes de mobilitat i la llibertat ho és tot.

Idea’t pot pal·liar les xifres de l’atur a Torrent?

Vorem com funciona, però no crec que siga una bona solució. Sempre he pensat que els Ajuntament no poden solucionar aquest problema. El PP no pho fa a nivell nacional, ho ha de fer a nivell municipal?