La proposta abaratiria el rebut de l’impost durant els cinc primers anys de la vida útil de la inversió.

Pau Alabajos: “Aquestes inversions beneficiarien tant a particulars com a empreses i autònoms”.

 

L’actual pressió sobre els preus de l’energia, a conseqüència dels problemes de subministrament dels diferents combustibles fòssils i agreujada pel conflicte que pateix el Poble Ucraïnés, ha posat de manifest la necessitat d’abordar de la manera més eficientment possible canvis en el cos normatiu en relació a la promoció i l’impuls de les energies sostenibles”. Amb aquesta introducció, des del grup municipal de Compromís, mitjançant el seu portaveu Pau Alabajos, s’ha presentat una moció davant el Ple de la Corporació de Torrent amb l’objectiu de bonificar la quota de l’IBI per inversions en infraestructures d’aprofitament elèctric de caràcter solar.

Alabajos desgrana en la seua exposició de motius quin ha estat el sentit de la proposta, presentant-la des de l’àmbit estricte de la responsabilitat com a entitat local, on es pot inferir directament en les ordenances fiscals amb l’objectiu d’incentivar el camí perquè la ciutadania de Torrent perceba com a útils les inversions fotovoltaiques en aquells béns immobles dels quals són titulars. “La implicació de les administracions locals és cabdal en la transformació social necessària cap a l’autoconsum d’energia provinent de fonts il·limitades, com per exemple la solar”, ha explicat.

Des de Compromís veuen ara el moment oportú per a aprovar aquest tipus de mesures fiscals atenent el fet que estem en època de presentació de pressupostos per al pròxim any 2023. Encara que urbanísticament l’Ajuntament de Torrent ja contempla la bonificació d’energies netes en aquelles edificacions afectades per l’impost del ICIO, des de Compromís s’invita la resta de grups polítics a fer un pas més enllà, proposant que es potencie la instal·lació de plaques solars, bonificant el 50% de la quota anual de l’Impost de Béns Immobles durant els 5 anys posteriors a la seua instal·lació.

Finalment, Alabajos ha justificat la necessitat urgent de la mesura explicant que: “incentivar la base dels sistemes d’aprofitament elèctric dóna llibertat i independència energètica a la ciutadania, més encara si tenim en compte les característiques d’un país com el nostre, on des d’Oriola a Vinaròs l’índex de radiació solar no baixa dels 5KW/h per metre quadrat i les hores de sol anuals superen les 3000”. En la seua opinió, aquestes inversions són crítiques si es pretén reduir el consum de reserves fòssils com el gas i el petroli, que són fonts energètiques que cal estalviar, en ser estratègiques per al propi canvi de model productiu. I és que sense aquestes matèries primeres és tècnicament impossible que els fabricants de sistemes d’aprofitament i distribució d’energies netes puguen abastir els mercats, atenent el fet que alguns dels components d’eixes mateixes plaques solars estan formats per plàstics i altres derivats del petroli que actualment no tenen materials substitutius.

 

Nota de premsa.

COMPROMÍS PER TORRENT PIDE ANTE EL PLENO LA REBAJA FISCAL DEL IBI POR INSTALACIONES DE PLACAS SOLARES

La propuesta abarataría el recibo del impuesto durante los cinco primeros años de la vida útil de la inversión.

Pau Alabajos: “Estas inversiones beneficiarían tanto a particulares como empresas y autónomos”.

 

La actual presión sobre los precios de la energía, a consecuencia de los problemas de suministro de los diferentes combustibles fósiles y agraviada por el conflicto que sufre el Pueblo Ucraniano, ha puesto de manifiesto la necesidad de abordar de la manera más eficientemente posible cambios en el cuerpo normativo en relación a la promoción y el impulso de las energías sostenibles”. Con esta introducción, desde el grupo municipal de Compromís, mediante su portavoz Pau Alabajos, se ha presentado una moción ante el Pleno de la Corporación de Torrent con el objetivo de bonificar la cuota del IBI por inversiones en infraestructuras de aprovechamiento eléctrico de carácter solar.

Alabajos desgrana en su exposición de motivos el sentido de la propuesta, presentándola desde el ámbito estricto de la responsabilidad como entidad local, donde se puede inferir directamente en las ordenanzas fiscales con el objetivo de incentivar el camino para que la ciudadanía de Torrent perciba como útiles las inversiones fotovoltaicas en aquellos bienes inmuebles de los cuales son titulares. “La implicación de las administraciones locales es capital en la transformación social necesaria hacia el autoconsumo de energía proveniente de fuentes ilimitadas, como por ejemplo la solar”, ha explicado.

Desde Compromís ven ahora el momento oportuno para aprobar este tipo de medidas fiscales atendiendo al hecho de qué estamos en época de presentación de presupuestos para el próximo año 2023. Aunque urbanísticamente el Ayuntamiento de Torrent ya contempla la bonificación de energías limpias en aquellas edificaciones afectadas por el impuesto del ICIO, desde Compromís se invita el resto de grupos políticos a dar un paso más allá, proponiendo que se potencie la instalación de placas solares, bonificando el 50% de la cuota anual del Impuesto de Bienes inmuebles durante los 5 años posteriores a su instalación.

Finalmente, Alabajos ha justificado la necesidad urgente de la medida explicando que: “incentivar la base de los sistemas de aprovechamiento eléctrico da libertad e independencia energética a la ciudadanía, más todavía si tenemos en cuenta las características de un país como el nuestro, donde desde Oriola a Vinaròs el índice de radiación solar no baja de los 5KW/h por metro cuadrado y las horas de sol anuales superan las 3000”. En su opinión, estas inversiones son críticas si se pretende reducir el consumo de reservas fósiles como el gas y el petróleo, que son fuentes energéticas que hay que ahorrar, al ser estratégicas para el propio cambio de modelo productivo. Y es que sin estas materias primas es técnicamente imposible que los fabricantes de sistemas de aprovechamiento y distribución de energías limpias puedan abastecer los mercados, atendiendo al hecho de qué algunos de los componentes de esas mismas placas solares están formados por plásticos y otros derivados del petróleo que actualmente no tienen materiales sustitutivos.