Article publicat al diari La Opinión de Torrent, edició primera quinzena d’agost.

“SÓN NOMÉS NEGOCIS”

“No és res personal, són només negocis”. La frase és una de les més famoses que ens ha deixat el cine. La diu Michael Corleone en ‘El Padrí’. La filosofia darrere d’aquesta expressió, que va més enllà de filies o fòbies polítiques, ix amb tota cruesa quan es proposen canvis importants en la gestió d’un model de negoci, en el cas que ens ocupa parlem de l’empresa mixta municipal Aigües de l’Horta de Torrent.

Al Ple del dia 7 de juliol, Compromís va presentar una moció per a ajornar els pagaments del rebut de l’aigua a tots aquells residents de Torrent, que per motius econòmics (com no arribar al salari mínim interprofessional, entre altres condicionants) no poden fer-los front. Perquè si una cosa hem de tindre clara és que hi ha veïns, veïnes i famílies de la nostra població a les que se’ls està tallant l’aigua. En eixe Ple el Partido Popular va proposar traslladar la nostra moció al Consell d’Administració d’Aigües de l’Horta per a debatre-la i votar-la; per la nostra banda acceptàrem emplaçar-nos el mateix dia 23 de juliol en la seu de la mercantil municipal.

Ja al Consell d’Administració, “Partido Popular i Partido Socialista” uniren forces per a evitar que la nostra moció es votara tal i com s’havia acordat 16 dies abans, al Ple municipal. La “ganivetada política” va ser perpetrada a porta tancada, atés que els Consells d’Administració, de l’empresa que gestiona l’aigua de Torrent, no són públics. Per tant PP i PSOE tragueren la moció del debat públic del Ple i l’enviaren al debat d’un Consell d’Administració, sabent per endavant que no s’anava a votar, l’objectiu era matar-la però… no volien públic, perquè clar, que pinta el “populo” en aquest tipus de negocis.

Així i tot ja no resulta curiós com ambdues forces majoritàries unixen els seus esforços en protegir els guanys de l’empresa, pressupostats en 834.000€ per a 2014, mentres hi han famílies a les que se’ls talla l’aigua Una mercantil participada en un 51% per l’Ajuntament i en un 49% per Aguas de Barcelona, S.A que alhora pertany al Holding Hisusa en un 99’49%, que està participat en un 76% per la multinacional francesa Suez Enviroment, que va facturar en 2013 la quantitat de 14.644 milions d’euros.

El Comité de l’ONU sobre Drets Culturals, Econòmics i Socials és clar quan diu que l’aigua ha de ser tractada com un bé cultural i social i no com un bé econòmic. De fet les principals ciutats dels Estats Units (per exemple Atlanta, Indianàpolis) i d’Europa (com París i Berlín) han remunicipalitzat els seus serveis d’aigua. El cas de la capital francesa és simbòlicament destacable ja que acull les seus de les dues grans multinacionals del sector, Suez Enviroment (els sona?) i Veolia, accions immediates per a detindre la seua privatització i mercantilització, perquè s’està demostrant com una seriosa violació del dret de les persones a l’aigua.