Pau Alabajos: La denominació Horta Oest no té cap sentit i cal extingir-la: la Generalitat hauria d’adaptar-se a la realitat comarcal històrica”.

 

Compromís per Torrent ha presentat una moció al ple de Torrent que insta la Generalitat Valenciana a deixar d’emprar la denominació “Horta Oest” en la seua documentació oficial. Esta moció ha estat impulsada per la Mancomunitat Horta Sud, la Fundació Horta Sud, l’Institut Empresarial de l’Horta Sud El Foro, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud i Guaix-Escola Valenciana-Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud que reclamen que les institucions públiques deixen d’usar la denominació «Horta oest».

La proposta conjunta de les entitats comarcals, a la que s’ha sumat Compromís Horta Sud, entén que la vertebració social dels territoris és fonamental per a la construcció d’una ciutadania compromesa amb el desenvolupament comunitari i la participació. Els ecovalencianistes volen defensar amb aquesta moció la demarcació històrica dels 20 municipis de l’Horta Sud i que està representada en el teixit social, associatiu, i també administratiu.

La denominació Horta Oest apareix per primera vegada en text de 1988, any en què la Conselleria d’Administracions Públiques crea la “Proposta de demarcacions territorials homologades” en la que figura aquesta denominació, proposta que no té aprovació en cap norma legal basada en dret.

No obstant això, l’any 2018 es publica la llei 21/2018, de 16 d’octubre, de mancomunitats, i al seu article 2.3. diu que: “les mancomunitats de la Comunitat Valenciana podran sol·licitar ser qualificades d’àmbit comarcal, sempre que el seu àmbit territorial s’inscriga dins d’una de les demarcacions territorials contingudes a l’annex d’aquesta llei”, annex que coincideix amb la demarcació històrica dels 20 municipis de l’Horta Sud i, per tant, es converteix en l’única norma jurídica existent que empara aquestes demarcacions territorials.

Des de Compromís lamenten que, tant en els mitjans de comunicació, com en les informacions procedents de la Generalitat Valenciana, la comarca de l’Horta, encara apareix dividida en tres demarcacions: Horta Nord, Horta Oest i Horta Sud. “És inadmissible que l’administració continue sense respectar les limitacions comarcals històriques”, ha conclòs Pau Alabajos, portaveu local de Compromís per Torrent i Portaveu Comarcal de Compromís Horta Sud.

 

NOTA DE PRENSA

Compromís per Torrent presenta una moción para que la Generalitat deje de utilizar la denominación Horta Oest

Pau Alabajos: La denominación Horta Oest no tiene ningún sentido y hay que extinguirla: la Generalitat tendría que adaptarse a la realidad comarcal histórica”.

 

Compromís per Torrent ha presentado una moción al pleno de Torrent que insta la Generalitat Valenciana a dejar de emplear la denominación “Horta Oest” en su documentación oficial. Esta moción ha sido impulsada por la Mancomunidad Horta Sud, la Fundación Horta Sud, el Instituto Empresarial de Horta Sud, El Foro, el Instituto de Estudios Comarcales de l’Horta Sud y Guaix-Escola Valenciana-Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud que reclaman que las instituciones públicas dejen de usar la denominación «Horta Oest».

La propuesta conjunta de las entidades comarcales, a la que se ha sumado Compromís Horta Sud, entiende que la vertebración social de los territorios es fundamental para la construcción de una ciudadanía comprometida con el desarrollo comunitario y la participación. Los ecovalencianistas quieren defender con esta moción la demarcación histórica de los 20 municipios de l’Horta Sud y que está representada en el tejido social, asociativo, y también administrativo.

La denominación Horta Oest aparece por primera vez en texto de 1988, año en que la Consellería de Administraciones Públicas crea la “Propuesta de demarcaciones territoriales homologadas” en la que figura esta denominación, propuesta que no tiene aprobación en ninguna norma legal basada en derecho.

Sin embargo, en 2018 se publica la ley 21/2018, de 16 de octubre, de mancomunidades, y en su artículo 2.3. dice que: “las mancomunidades de la Comunidad Valenciana podrán solicitar ser calificadas de ámbito comarcal, siempre que su ámbito territorial se inscriba dentro de una de las demarcaciones territoriales contenidas al anexo de esta ley”, anexo que coincide con la demarcación histórica de los 20 municipios de l’Horta Sud y, por lo tanto, se convierte en la única norma jurídica existente que ampara estas demarcaciones territoriales.

Desde Compromís lamentan que, tanto en los medios de comunicación, como en las informaciones procedentes de la Generalitat Valenciana, la comarca de l’Horta, todavía aparece dividida en tres demarcaciones: Horta Nord, Horta Oest i Horta Sud. “Es inadmisible que la administración continúe sin respetar las limitaciones comarcales históricas”, ha concluido Pau Alabajos, portavoz local de Compromís per Torrent y Portavoz Comarcal de Compromís Horta Sud.