Pau Alabajos, Carmen Silla i David Baviera, els tres primers candidats de la llista de Compromís per Torrent, s’han reunit amb representants de la Plataforma en Defensa de les Persones Desocupades de Torrent (PDPD), en concret, amb el President, Francisco Javier Pérez Parra, la Secretària, Cristina Castro García, i el Tresorer, Miguel Ángel Vicente, per conèixer les reivindicacions de l’associació en matèria d’ocupació i explicar les propostes de Compromís.

En aquest sentit, ambdues parts varen coincidir en el “poc interès” que mostra el govern municipal per fer front a les dramàtiques xifres de desocupació que patim a Torrent. De fet, ara fa més d’un any, en 7 d’abril de 2014, es va aprovar en el Ple una moció per unanimitat, a instàncies de la mateixa PDPD, de la qual no s’ha acomplit cap de les mesures que plantejava i que, tot i això ja havien estat “negociades i consensuades a la baixa”.

En concret, la moció plantejava quatre acords: 1) proporcionar la targeta daurada del TorrentBus a les persones desocupades; 2) cedir un local a la PDPD per portar a terme la seua activitat d’ajuda a les persones desocupades de Torrent; 3) redoblar els esforços econòmics de l’Ajuntament en matèria d’Ocupació; i 4) respondre la resta de propostes i reivindicacions de caràcter local de la PDPD. Cap d’aquestes quatre mesures han estat acomplides, quan cal recordar que els acords plenaris són d’execució obligatòria.

El candidat de Compromís per Torrent a l’Alcaldia, Pau Alabajos, ha explicat que “la situació de desocupació que patim a la nostra ciutat és summament crítica. En el SERVEF hi ha registrades més de deu mil persones, quan sabem que, en realitat, hi ha més desocupació. De fet, en termes d’EPA, en Torrent estem per damunt del 30% de desocupació, més que fa quatre anys des de qualsevol paràmetre que es mesure i amb feina pitjor pagada i més precària per als qui en tenen”.

“Per si això no fóra prou” –continua Alabajos-, “més de la meitat d’aquestes persones són desocupats de llarga durada, que porten més de cinc anys sense trobar faena i que ja no reben subsidis, fet que agreuja el problema social. Així mateix, Torrent és la ciutat valenciana amb més grau de desigualtat, on tenim les diferències de renda entre el 10% més ric i el 10% més pobre més elevades i els majors contrastos entre barris, fet que és molt preocupant socialment i que suposa un entrebanc per al futur econòmic de la nostra ciutat”.

Així doncs, el portaveu ecovalencianista ha manifestat que “tot i que les polítiques d’Ocupació són competència de la Generalitat i de l’Estat, sí que manifestem el nostre compromís que tot el que puguem fer des de l’Ajuntament ho farem, com posar en marxa les reivindicacions de la PDPD, que són molt senzilles i concretes i que no costen cap esforç per al consistori.”

En aquest sentit, Alabajos ha tingut paraules molt dures contra el regidor Santiago Miquel, a qui ha acusat de “governar amb sectarisme”, ja que, segons li han explicat des de la PDPD, va manifestar als membres de la plataforma quan li retreien que, tot i haver-se aprovat en el Ple, la cessió d’un local no es feia efectiva que “nosotros damos el local a quien nos da la gana”.

Alabajos, per la seua part, ha expressat que des de Compromís “tenim el mandat que cap persona es quede sense aigua, llum, menjar o casa per culpa d’aquesta estafa que alguns anomenen crisi. Amb un Pla d’Emergència Social que destine tots els recursos possibles per generar ocupació i que acabe amb el malbaratament que hem patits aquests anys, mentre el PP s’ha gastat quasi set milions i mig d’euros en 7 anys només en Festes”.

Finalment, el candidat a l’Alcaldia de Compromís per Torrent ha exposat alguns punts d’actuació concreta per generar ocupació, com serien el suport al comerç local, la dotació de línies d’ajuda als autònoms i PIME que contracten persones desocupades de llarga durada o beques per a joves que busquen la seua primera faena, un pla de rehabilitació d’habitatges per tal de reorientar el sector de la Construcció de la bombolla a la sostenibilitat mediambiental, així com bonificacions fiscals per a les empreses innovadores i un nou impuls per al polígon del Mas del Jutge, entre d’altres.

Compromís propone un cambio de modelo que rescate personas y genere empleo de calidad en Torrent

Pau Alabajos, Carmen Silla y David Baviera, los tres primeros candidatos de la lista de Compromís per Torrent, se han reunido con representantes de la Plataforma en Defensa de las Personas Desempleadas de Torrent (PDPD), en concreto, con el Presidente, Francisco Javier Pérez Parra, la Secretaria, Cristina Castro García, y el Tesorero, Miguel Ángel Vicente, para conocer las reivindicaciones de la asociación en materia de empleo y explicar las propuestas de Compromís.

En este sentido, ambas partes coincidieron en el “poco interés” que muestra el gobierno municipal para hacer frente a las dramáticas cifras de desempleo que padece Torrent. De hecho, hace más de un año, el 7 de abril de 2014, se aprobó en el Pleno una moción por unanimidad, a instancias de la misma PDPD, de la que no se ha cumplido ninguna de las medidas que planteaba y que, sin embargo ya habían sido “negociadas y consensuadas a la baja”.

En concreto, la moción planteaba cuatro acuerdos: 1) proporcionar la tarjeta dorada del TorrentBus a las personas desempleadas; 2) ceder un local a la PDPD para llevar a cabo su actividad de ayuda a las personas desempleadas de Torrent; 3) redoblar los esfuerzos económicos del Ayuntamiento en materia de Empleo; y 4) responder el resto de propuestas y reivindicaciones de carácter local de la PDPD. Ninguna de estas cuatro medidas han sido cumplidas, cuando hay que recordar que los acuerdos plenarios son de ejecución obligatoria.

El candidato de Compromís per Torrent a la Alcaldía, Pau Alabajos, explicó que “la situación de desempleo que padecemos en nuestra ciudad es sumamente crítica. En el SERVEF hay registradas más de diez mil personas, cuando sabemos que, en realidad, hay más desempleo. De hecho, en términos de EPA, en Torrent estamos por encima del 30% de desempleo, más que hace cuatro años desde cualquier parámetro que se mida y con trabajo peor pagado y más precario para los que tienen”.

“Por si esto no fuera suficiente” -continúa Alabajos-, “más de la mitad de estas personas son parados de larga duración, que llevan más de cinco años sin encontrar trabajo y que ya no reciben subsidios, lo que agrava más aún el problema social. Asimismo, Torrent es la ciudad valenciana con más grado de desigualdad, donde tenemos las diferencias de renta entre el 10% más rico y el 10% más pobre más elevadas y los mayores contrastes entre barrios, lo que es muy preocupante socialmente y que supone un obstáculo para el futuro económico de nuestra ciudad”.

Así pues, el portavoz ecovalencianista manifestó que “a pesar de que las políticas de Empleo son competencia de la Generalitat y del Estado, sí manifestamos nuestro compromiso de que todo lo que podamos hacer desde el Ayuntamiento lo haremos, como poner en marcha las reivindicaciones de la PDPD, que son muy sencillas y concretas y que no cuestan ningún esfuerzo para el consistorio.”

En este sentido, Alabajos ha tenido palabras muy duras contra el concejal Santiago Miguel, a quien acusó de “gobernar con sectarismo”, ya que, según le han explicado desde la PDPD, manifestó a los miembros de la plataforma cuando le reprochaban que, a pesar de haberse aprobado en el Pleno, la cesión de un local no se hacía efectiva que “nosotros damos el local a quien nos da la gana”.

Alabajos, por su parte, expresó que desde Compromís “tenemos el mandato que ninguna persona se quede sin agua, luz, comida o casa por culpa de esta estafa que algunos llaman crisis. Con un Plan de Emergencia Social que destine todos los recursos posibles para generar empleo y que acabe con el despilfarro que hemos sufridos estos años, mientras el PP se ha gastado casi siete millones y medio de euros en 7 años sólo en Fiestas”.

Finalmente, el candidato a la Alcaldía de Compromís per Torrent ha expuesto algunos puntos de actuación concreta para generar empleo, como serían el apoyo al comercio local, la dotación de líneas de ayuda a los autónomos y PYME que contraten personas desempleadas de larga duración o becas para jóvenes que busquen su primer trabajo, un plan de rehabilitación de viviendas para reorientar el sector de la Construcción de la burbuja a la sostenibilidad medioambiental, así como bonificaciones fiscales para las empresas innovadoras y un nuevo impulso para el polígono del Mas del Jutge, entre otros.