(Article publicat al número 208 de La Opinión de Torrent corresponent a la 1a quinzena de setembre de 2011)

Des del 2007 hem assistit a un canvi en la manera de fer política dels governants de l’Ajuntament. Volem que en entenguen, no parlem de gestió, parlem de política, o siga de com comunicar les coses que volen fer-se, que suposadament s’han fet, i inclús de les que se’n faran, amb l’objectiu de traure rèdit polític siga com siga (com diria Maquiavel: El fi justifica els mitjans).

Els canals de comunicació municipals, que paguem entre tots, són molts i variats, des de publicacions municipals, publicitat institucional enviada a mitjans, la ràdio municipal en proves, butlletins informatius, cartes de l’Alcaldessa, etc. Per al govern municipal resulta fàcil acomodar el missatge als objectius que es pretenen aconseguir. Presumeixen que el receptor del missatge és desconeixedor de “la cosa en si” de la notícia, i d’això se n’aprofiten, vos en posarem uns exemples:

– Notícia enviada pel gabinet de premsa el dia 26 d’agost d’enguany: “El gasto en horas extras de la policía local se redujo en 2010 hasta los 90.000 euros”. Aquesta seria una bona notícia si no es tinguera en compte que des de 2008 la despesa global de la policia s’ha reduït en 25000 euros, des de 6.916.000 de 2008 fins 6.891.000 en 2010. “La cosa en si” és saber si vosté com a ciutadà se sent més segur o no, perquè allò de les hores extres és més que anecdòtic. La notícia, com veieu, intenta a més atribuir-se intencionadament uns mèrits de gestió nuls perquè la despesa global en policia és la mateixa.

– Aquesta és del 30 d’agost: “El Punto de Alimentos ayuda a 70 familias al día. Según el Ayuntamiento en julio se atendieron a 2.100 familias”. En esta notícia es difícil extraure alguna conclusió positiva sobre la gestió popular a Torrent. Atendre 2100 famílies suposa que unes 8400 persones viuen en la misèria més absoluta, aproximadament un 10% de la població. “La cosa en si” és saber que s’ha fet en matèria de comerç, industria, agricultura o serveis a Torrent. Vosté com a comerciant, empresari, autònom o llaurador ha percebut alguna millora municipal que afecte al seu negoci i que li permeta plantejar-se contractar alguna persona desocupada?