Tomàs Roselló (principal expert sobre el monument): La cúpula era l’element millor conservat i el que li donava la seua fisonomia característica al monument”.

Pau Alabajos: “Encara que la reconstruïsquen es tracta d’una pèrdua irrecuperable, un dany comparable al de l’espoli acumulat i els incendis patits pel monument”.

 

La cúpula original del Palau Giner-Cortina ha estat enderrocada durant el període de festes patronals de Torrent. En fotografies aportades pel grup municipal de Compromís s’observa com ja només queda l’estructura metàl·lica que sustentava la ceràmica original d’estil neonatzarí provinent de les històrics fàbriques de Manises.

Al peu de les obres es pot veure un contenidor d’enderrocs on s’ha llançat el material original. Per al portaveu del grup municipal Pau Alabajos es tracta d’una pèrdua irrecuperable que afecta de manera irreversible el valor artístic del conjunt del monument, i que provoca, com a principal dany, la desaparició en la memòria col·lectiva de Torrent del seu element distintiu.

Inspirada en les cúpules barroques valencianes, aquesta estructura derruïda s’emmarcava dins de l’estil amb inspiració neonazarí i neomudèjar, propi del modernisme valencià darrerenc.

L’immoble, construït en 1918, va ser declarat en 2009 Bé de Rellevància Local (BRL), i des de meitat de la década del 2000 ha patit greus espolis i deteriorament, declarant-se en estat tècnic de ruïna després de sofrir dos greus incendis, el pitjor produït al 2014; no obstant, en opinió de Tomàs Roselló, com a principal expert en el monument: “la cúpula era l’element millor conservat i el que li donava la seua fisonomia característica al monument”.

Des de Compromís per Torrent s’ha anunciat que presentaran escrit informatiu davant la secció de Patrimoni Valencià, pertanyent a la Conselleria de Cultura perquè avalue l’impacte d’aquesta pèrdua, i prenga en consideració, si escau, les mesures oportunes per a intervindre les obres en l’edifici sabent d’aquest precedent tan greu.

 

NOTA DE PRENSA

EL GOBIERNO DE TORRENT DERRUYE LA CÚPULA ORIGINAL DEL PALAU GINER-CORTINA DE TORRENT

Tomàs Roselló (principal experto sobre el monumento):La cúpula era el elemento mejor conservado y el que le daba su fisonomía característica al monumento”.

Pau Alabajos: “Aunque la reconstruyan se trata de una pérdida irrecuperable, un daño comparable al del expolio acumulado y los incendios sufridos por el monumento”.

 

La cúpula original del Palau Giner-Cortina ha sido derruida durante el periodo de fiestas patronales de Torrent. En fotografías aportadas por el grupo municipal de Compromís se observa como ya solo queda la estructura metálica que sustentaba la cerámica original de estilo neonazarí proveniente de las históricas fábricas de Manises.

Al pie de las obras se puede ver un contenedor de escombros donde se ha lanzado el material original. Para el portavoz del grupo municipal Pau Alabajos se trata de una pérdida irrecuperable que afecta de manera irreversible el valor artístico del conjunto del monumento, y que provoca, como principal daño, la desaparición en la memoria colectiva de Torrent de su elemento distintivo.

Inspirada en las cúpulas barrocas valencianas, esta estructura derruida se enmarcaba dentro del estilo con inspiración neonazarí y neomudéjar, propio del modernismo valenciano tardío.

El inmueble, construido en 1918, fue declarado en 2009 Bien de Relevancia Local (BRL), y desde mitad de la década del 2000 ha sufrido graves expolios y deterioro, declarándose en estado técnico de ruina después de sufrir dos graves incendios, el peor producido en 2006; no obstante, en opinión de Tomàs Roselló, como principal experto en el monumento: “la cúpula era el elemento mejor conservado y el que le daba su fisonomía característica al monumento”.

Desde Compromís per Torrent se ha anunciado que presentarán escrito informativo ante la sección de Patrimonio Valenciano, perteneciente a la Conselleria de Cultura para que evalúe el impacto de esta pérdida, y tome en consideración, si procede, las medidas oportunas para intervenir las obras en el edificio a sabiendas de este precedente tan grave.