Amb el vot en contra del Partido Popular i l’abstenció del grup Socialista s’ha rebutjat la proposta de Compromís de fer els canvis adients en la Llei de Mecenatge perquè les fundacions, associacions privades i confessions religioses, que s’acullen legalment a la mateixa, hagen de demanar explícitament no pagar els impostos locals.

La moció de Compromís, en aquest Ple Ordinari del 7 de maig, sols demanava que aquestes peticions d’exempció siguen demanades per escrit, tal i com s’obliga a qualsevol particular o empresa que vol gaudir de les mateixes, i ha posat com exemples el cas abusiu de l’Instituto Noos, una Fundació “sense ànim de lucre” que s’acollia a la Llei de Mecenatge per a no pagar aquestos impostos municipals.

En concret, la proposta de Compromís afectava 3 impostos locals: l’Impost de Béns Immobles, les plusvàlues i l’Impost d’Activitats Econòmiques, dels quals aquestes fundacions, associacions i confessions religioses estan exemptes directament quan són declarades “sense ànim de lucre”. Aquestos beneficis fiscals són atorgats per la Llei de Mecenatge i la moció de Compromís demanava que, per a tindre accés a aquestos beneficis fiscals, aquestes entitats ho hagen de demanar explícitament, per escrit, en cadascun dels Ajuntaments on es beneficien de no pagar aquestos tres impostos municipals.

A més a més, Compromís demanava que l’Ajuntament de Torrent publicara un cens amb els immobles d’aquestes entitats perquè siguen conegudes pels veïns, veïnes i empreses de Torrent, així com la comunicació a les autoritats autonòmiques i estatals de la quantificació dels impostos que l’Ajuntament deixa d’ingressar per aquest concepte, i sobre els quals es fonamenta la petició que aquestes exempcions hagen de ser demanades per escrit i no concedides directament tal i com està redactada l’actual Llei de Mecenatge.

La regidora de Compromís, Maria Herrada, acusa directament al regidor Jorge Planells, del PP, de mentir en el Ple a l’afirmar que aquestes entitats ja estan “obligades a sol·licitar” aquestes exempcions fiscals, quan la realitat és que la Llei i l’Ordenança Municipal parla de “comunicar el règim fiscal” d’aquestes entitats sense ànim de lucre.

En la tanda de respostes l’alcaldessa Amparo Folgado ha amenaçat que farà pública, a totes les entitats sense ànim de lucre, la moció de Compromís i s’ha negat a fer públic el llistat de béns de les associacions, fundacions i entitats religioses que s’acullen a aquestes exempcions fiscals.

Finalment, Maria Herrada ha negat les acusacions del regidor Jorge Planells i de l’Alcaldessa Amparo Folgado, en les que afirmen que la intenció d’aquesta moció ha sigut el fer pagar impostos locals a l’Església Catòlica, quan la moció no demana ni que paguen aquestes entitats, ni tampoc està adreçada explícitament a aquesta confessió religiosa, i que a més a més aquesta acusació no té sentit quan l’Església Catòlica ja gaudix d’una subvenció de 14 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat.

EL VOTO EN CONTRA DEL PP I LA ABSTENCIÓN DEL PSOE TUMBAN LA MOCIÓN DE COMPROMÍS PER TORRENT PARA QUE LAS EXENCIONES FISCALES MUNICIPALES, REGULADAS POR LA LEY DE MECENAZGO, SEAN PÚBLICAS, SOLICITADAS POR ESCRITO Y NO OTORGADAS DE MANERA DIRECTA.

Con el voto en contra del Partido Popular y la abstención del grupo Socialista se ha rechazado la propuesta de Compromís de hacer los cambios correspondientes en la Ley de Mecenazgo para que las fundaciones, asociaciones privadas y confesiones religiosas, que se acogen legalmente a la misma, deban solicitar explícitamente el no pagar los impuestos locales.

La moción de Compromís, en este Pleno Ordinario del 7 de mayo, solo demandaba que estas peticiones de exención sean solicitadas por escrito, tal y como se obliga a cualquier particular o empresa que quiera gozar de las mismas, y ha puesto como ejemplos el caso abusivo del Instituto Noos, una Fundación “sin ánimo de lucro” que se acogía a la Ley de Mecenazgo para no pagar estos impuestos municipales.

En concreto, la propuesta de Compromís afectaba 3 impuestos locales: el Impuesto de Bienes Inmuebles, las plusvalías y el Impuesto de Actividades Económicas, de los cuales estas fundaciones, asociaciones y confesiones religiosas están exentas directamente cuando son declaradas “sin ánimo de lucro”. Estos beneficios fiscales son otorgados por la Ley de Mecenazgo y la moción de Compromís pedía que, para tener acceso a estos beneficios fiscales, estas entidades lo deban pedir explícitamente, por escrito, i en cada uno de los Ayuntamientos donde se beneficien el no pagar estos tres impuestos municipales.

Además Compromís solicitaba que el Ayuntamiento de Torrent hiciera público el censo con los immuebles, exentos de pagar impuestos locales, de estas entidades, para que sean los vecinos, vecinas y empresas de Torrent, los que valoren la labor social que efectuan, así como la comunicar la cuantificación de los mismos a las autoridades autonómicas y estatales.

La concejala de Compromís, Maria Herrada, acusa directamente al concejal Jorge Planells, del PP, de mentir en el Pleno al afirmar que estas entidades ya están “obligadas a solicitar” las exenciones fiscales, cuando la realidad es que la Ley y la Ordenanza Municipal habla de “comunicar el régimen fiscal” de entidad sin ánimo de lucro.

En la turno de respuestas la alcaldesa Amparo Folgado ha amenazado que hará pública, a todas las entidades sin ánimo de lucro, la moción de Compromís y se ha negado a publicar el listado de inmuebles de aquellas asociaciones, fundaciones y entidades religiosas que se acogen a estas exenciones fiscales.

Finalmente Maria Herrada ha negado las acusaciones del concejal Jorge Planells y de la Alcaldesa Amparo Folgado, en las que afirman que la intención de esta moción ha sido el hacer pagar impuestos locales a la Iglesia Católica, cuando la moción no pide ni que paguen estas entidades, ni tampoco va aparejada expresamente a ninguna confesión religiosa; no teniendo además sentido tal acusación cuando la Iglesia Católica ya goza de una subvención de 14 millones de euros de los Presupuestos Generales del Estado.