Debat a la Comissió Informativa.

4.- MOCIÓ PORTAVEU COMPROMÍS CREACIÓ COMISSIÓ ESPECIAL DE SUGGERIMENTS I RECLAMACIONS D’ACORD AMB EL QUE ESTABLIX L’ORDENAMENT JURÍDIC.

Abans d’entrar en la moció, una qüestió d’ordre: En l’anterior comissió, el senyor Planells manifestà que la proposta del seu grup era deixar l’assumpte sobre la taula, per a obtindre els informes oportuns.

Be, la moció arriba ara a aquesta comissió, i en la documentació de la mateixa recollida pel nostre grup municipal no existix cap informe al que al•ludia el senyor Planells en la sessió de la comissió anterior. En aquest sentit m’agradaria que em donara una explicació del per què aquesta moció no anà al Ple del 2 de juliol quan ara ens trobem en la mateixa situació que aleshores, és a dir no hi ha informe, per què ara si i abans no si estem en la mateixa situació.

En quant a la moció en si no crec que puga existir molt de debat sobre la mateixa, o es vota a favor o en contra, atés que és una comissió a la que obliga el Títol X de la Llei 7/1985, de 2 abril en el seu apartat de municipis de gran població. Com que Torrent va adquirir l’estatus de gran població mitjançant la Llei 4/2010, de 14 de maig, de la Generalitat Valenciana, i en concret l’article únic d’aquesta Llei “Declara d’aplicació al municipi de Torrent el règim d’organització dels municipis de gran població, d’acord amb el que establix el títol X de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local”, no crec que existisca cap impediment per a la seua votació a favor per part dels tres grups que composem aquesta comissió.

Recorde també que en la Disposició Transitòria Única de la Llei 4/2010 es donava un termini de sis mesos, a l’Ajuntament de Torrent, des de la seua entrada en vigor, per a aprovar les normes orgàniques necessàries per a l’adaptació de la seua organització al que preveu el títol X de l’esmentada Llei 7/1985, i com que no hi ha hagut cap iniciativa per part del govern local en aquest sentit en adaptar-se al règim de gran població, excepte en la literatura de les seues notes de premsa, presentem la moció perquè han passat dos anys i no s’ha fet res en aquest sentit.

L’objectiu és clar, amb l’aprovació d’aquesta comissió s’enfortix el control democràtic del govern municipal, es millora la gestió interna amb l’estructuració i potenciació d’un òrgan local i es desenvolupa la democràcia articulant diversos mecanismes per a canalitzar la participació ciutadana. Objectius que són calcats del propi preàmbul de la Llei 4/2010 que ens atorga la condició de municipi de gran població.

Per tant demane dels membres de la comissió el seu vot a favor de la creació de l’esmentada comissió en els termes de la mateixa, que per altra banda són els mateixos que exigix la Llei que ens donà la condició de gran població.

5.- MOCIÓ PORTAVEU GRUP POLÍTIC COMPROMÍS: CREACIÓ ÒRGAN PER A LA RESOLUCIÓ DE RECLAMACIONS ECONÒMIC ADMINISTRATIVES.

Els dic el mateix que en l’anterior moció, és tracta d’un òrgan de caràcter obligatori, perquè tant la Llei 57/2003, de mesures per a la modernització del govern local, com en la invocació que fa del capítol III del títol X de la Llei 7/1985 es preveu l’existència d’un òrgan especialitzat per a la coneixença de les reclamacions sobre actes tributaris de competència local, el desenvolupament normatiu del qual ve determinat al seu article 137.

En la resta de municipis d’àmbit estatal se li ha denominat com a Jurat Tributari Municipal, sense anar més lluny en la pròpia ciutat de València. Sabem que segons la Llei tots els membres d’aquest tribunal són triats per alcaldia, per això sol•licitem en la moció que hi haja una miqueta de consens entre tots el grups que conformem aquest Ajuntament i si no és possible arribar a eixe consens almenys dins del possible se’ns deixe elegir a un dels membres d’aquest Òrgan.

Si el grup majoritari no vol el consens al que al•ludia, ni tampoc està per donar participació als grups de l’oposició preguem no obstant que es cree l’esmentat Òrgan, tal i com proposem en la moció, que no és un altra que respectant l’article 137.4 de la Llei 7/1985 de Règim Local.

Pense que el temps que donem per a la creació del mateix és suficient perquè puguen redactar-se uns estatuts com cal i posar en funcionament aquest Òrgan al servei dels ciutadans.

Demane dels membres de la Comissió el vot a favor de la nostra moció.