Valencià:

Pau Alabajos, portaveu del grup municipal: “Dubtem que abans que s’acabe la legislatura, s’haja restaurat ni una rajola del monument”.

La publicació al DOGV, el passat dijous, de l’oferta de la licitació per a la redacció de l’estudi valorat i projecte bàsic d’intervenció del Xalet Giner-Cortina ha fet reaccionar a Compromís per Torrent, ja que en opinió del seu portaveu, Pau Alabajos, “aquest és un procediment que s’hauria d’haver tramés fa un any”.

Els fets es remunten a l’any 2010, quan davant la inacció dels propietaris, principals responsables de la conservació del monument, que aleshores ja era alarmant, l’Ajuntament de Torrent va dictar una primera ordre d’execució per a la rehabilitació del palauet. Aquesta va ser recorreguda en dues ocasions pels titulars del bé, sent estimada parcialment en segona instància mitjançant una sentència dels TSJCV de març del 2016. En conseqüència Compromís per Torrent va presentar una moció al mes següent, que va ser aprovada per unanimitat pel ple ordinari de juny d’eixe mateix any. En aquesta, entre altres, s’instava al govern municipal a què “amb la major celeritat” es reiniciara el procediment per a la seua conservació, de tal manera que es dictara una nova ordre d’execució amb l’objectiu de rehabilitar aquest Bé de Rellevància Local. En aquesta ordre s’havien de reparar els defectes de forma detectats pel tribunal en l’original, així com, s’havien d’ordenar actuacions urgents per garantir la seua supervivència, així com la seguretat del perímetre del monument, a l’efecte per a d’evitar novament els espolis i actes vandàlics acumulats per l’edifici.

Després d’un any de l’aprovació de la moció promoguda pel seu grup municipal Alabajos ha manifestat que: “Havent-hi ja un retard constatat en la publicació de l’oferta de licitació, el govern de Ros demostra que ho fa obligat per les circumstàncies, atenent els requeriments de la Direcció General de Patrimoni, i no per iniciativa pròpia. Així, i tenint en compte que l’estudi i el projecte de licitació compten amb un termini de contracte de 10 mesos, la conseqüència directa és que no s’actuarà en el monument fins d’ací un any pràcticament. Per una altra banda en cas de ser necessari dictar una nova ordre d’execució, si persistira la inacció dels propietaris, allò implicaria un termini voluntari perquè la compliren; en aquest cas tornarien a repetir-se els mateixos fets ocorreguts després de l’ordre del 2010, amb una nova pèrdua d’un any en la redacció del projecte d’execució i l’inici de les obres per part d’aquestos. Per tant “dubtem que abans que s’acabe la legislatura s’haja restaurat ni una rajola de l’edifici”. Aquest moviment per part del govern de Ros l’únic que pretén és guanyar temps i que no se li puga acusar d’inacció davant el perill real de desaparició del monument.”

Alabajos ha conclòs recordant la importància per al patrimoni i la memòria col·lectiva de Torrent del Palauet Giner-Cortina, un edifici modernista de caràcter neoàrab que va ser dissenyat per l’arquitecte José María Manuel Cortina Pérez per a la seua germana Maria al 1918, protegit des de l’any 2010 com a Bé de Rellevància Local per ser un dels immobles més significatius i reconeguts de la seua època a la nostra ciutat, actualment en imminent perill de desaparició després d’un procediment que dura ja una dècada.

Enllaç a la moció de Compromís sobre la recuperació del Palauet aprovada al Ple de juny del 2016: 4.01 MOCIÓ GRUP MUNICIPAL COMPROMIS PALAUET NEONATZARI

Castellano:

Compromís per Torrent denuncia la lentitud del gobierno municipal en la tramitación del expediente para la recuperación del Palacete Giner-Cortina.

Pau Alabajos, portavoz del grupo municipal: “Dudamos que antes de que se acabe la legislatura se haya restaurado ni un ladrillo del monumento”.

La publicación al DOGV, el pasado jueves, de la oferta de la licitación para la redacción del estudio valorado y proyecto básico de intervención del Chalé Giner-Cortina ha hecho reaccionar a Compromís per Torrent, ya que en opinión de su portavoz, “Es un procedimiento que se debería de haber tramitadado hace ya un año”.

Los hechos se remontan al año 2010, cuando ante la inacción de los propietarios, principales responsables de la conservación del monumento, que entonces ja era alarmante, el Ayuntamiento de Torrent dictó una primera orden de ejecución para la rehabilitación del palacete. Esta fue recurrida en dos ocasiones por los titulares del bien, siendo estimada parcialmente en segunda instancia mediante una sentencia de los TSJCV de marzo de 2016. En consecuencia Compromís per Torrent presentó una moción al mes siguiente, que fue aprobada por unanimidad por el Pleno ordinario de junio de ese mismo año. En esta, entre otros, se instaba al gobierno municipal a que “con la mayor celeridad” se reiniciara el procedimiento para su conservación, de tal manera que se dictara una nueva orden de ejecución con el objetivo de rehabilitar este Bien de Relevancia Local. En esta orden se debían reparar los defectos de forma detectados por el tribunal en el original, así como ordenarse las actuaciones urgentes para garantizar la supervivencia y la seguridad del perímetro del monumento, al efecto de evitar los reiterados espolios y actos vandálicos acumulados por el edificio.

Tras un año de la aprobación de la moción promovida por su grupo municipal Alabajos ha manifestado que: “Habiendo ya un retraso constatado en la publicación de la oferta de licitación, el gobierno de Ros demuestra que lo hace obligado por las circunstancias, atendiendo los requerimientos de la Dirección General de Patrimonio, y no por iniciativa propia. Así, y teniendo en cuenta que el estudio y el proyecto de licitación cuentan con un plazo de contrato de 10 meses, la consecuencia directa es que no se actuará en el monumento hasta de aquí un año prácticamente. Por otra parte en caso de ser necesario dictar una nueva orden de ejecución, si persistiese la inacción de los propietarios, esto implicaría un plazo voluntario para que la cumplieran; en este caso volverían a repetirse los mismos hechos ocurridos tras la orden de 2010, con una nueva pérdida de un año en la redacción del proyecto de ejecución y el inicio de las obras por parte de estos. Por lo tanto “dudamos que antes de que se acabe la legislatura se haya restaurado ni un ladrillo del edificio”. Este movimiento por parte del gobierno de Ros lo único que pretende es ganar tiempo y que no se le pueda acusar de inacción ante el peligro real de desaparición del monumento.”

Alabajos ha concluido recordando la importancia para el patrimonio y la memoria colectiva de Torrent del Palacete Giner-Cortina, un edificio modernista de carácter neoárabe que fue diseñado por el arquitecto José María Manuel Cortina Pérez para su hermana Maria en 1918, protegido desde el año 2010 como Bien de Relevancia Local por ser uno de los inmuebles más significativos y reconocidos de su época en nuestra ciudad, actualmente en inminente peligro de desaparición tras un procedimiento que dura ya una década.