En la placeta de l’Era, davant de la seu d’Aigües de l’Horta, Compromís per Torrent ha presentat la iniciativa #AiguaClara, que proposa revertir la privatització del cicle de l’aigua a la capital de l’Horta Sud, i que ha comptat amb la participació de Jordi Sebastià, eurodiputat de la formació ecovalencianista.

A parer de Pau Alabajos, candidat a l’Alcaldia de Torrent per Compromís, “la privatització de l’aigua a Torrent s’ha demostrat una estafa. En aquests darrers anys, mentre molts veïns i veïnes havien de patir que els tallaren l’aigua perquè no podien pagar-la, l’empresa augmentava els beneficis en més d’un 40% i apujaven el preu de l’aigua en més d’un 11%, sempre amb els vots a favor de PP i PSOE”.

“És per això” –continua Alabajos- “que des de Compromís proposem que torne a estar en mans de la ciutadania, perquè no podem permetre que es faça negoci amb un bé bàsic. Si l’aigua estiguera en mans dels torrentins i torrentines podríem fer que cap víctima d’aquesta estafa –que alguns anomenen crisi- es quedara sense aigua per no poder pagar-la i, a més, podríem baixar el preu, per començar, una mitjana de 34€ anuals per família, a més de fer-ho amb criteris de progressivitat social”.

En aquest sentit, Alabajos ha explicat que “cal posar fi a la política de privatitzacions que va posar en marxa el PSOE –en aquest cas, fou el mateix Jesús Ros qui va privatitzar l’aigua de Torrent en 1993- i que ha continuat el PP, perquè no podem consentir que es faça negoci amb un bé bàsic, com és l’aigua, que ara està en mans de Suez Environnement, que és una de les megacorporacions que controlen el negoci de l’aigua a Europa”.

Per la seua part, Jordi Sebastià ha explicat la tasca que ha portat a terme des del Parlament Europeu, ressaltant que, des del grup en el qual s’integra Compromís, els Verds-ALE, han estat a l’avantguarda europea en les iniciatives de municipalització de l’aigua, davant de l’agenda privatitzadora que porta avant la Gran Coalició de populars, socialistes i liberals.

Sebastià ha explicat que “l’aigua és un bé bàsic. I un bé bàsic no es gestiona bé quan té beneficis econòmics, sinó quan té beneficis socials. Per exemple, si obrírem una empresa que consistira a tindre milers de llibres per prestar-los gratis a la gent, seria una ruïna des del punt de vista empresarial, però d’això se’n diu “biblioteca pública” i és fonamental per a la cultura i la democràcia d’un poble”.

Així doncs, Sebastià ha explicat que “la privatització de l’aigua forma part de la doctrina neoliberal en què tot és susceptible per fer negoci i arribarà un moment en què ens cobraran fins i tot per respirar. A Compromís som garantia a tots els nivells de plantar cara a aquestes polítiques, ja que ho estem demostrant des dels Ajuntaments, des de les Corts, des del Congrés i des del Parlament Europeu. Tenim una trajectòria consolidada i la valentia per poder portar endavant un canvi en profunditat”.

Compromís per Torrent propone la municipalización del agua para que vuelva a estar en manos de la ciudadanía

En la placeta de la Era, ante la sede de Aigües de l’Horta, Compromís per Torrent ha presentado la iniciativa #AiguaClara, que propone revertir la privatización del ciclo del agua en la capital de la Horta Sud, y que ha contado con la participación de Jordi Sebastià, eurodiputado de la formación ecovalencianista.

En palabras de Pau Alabajos, candidato a la Alcaldía de Torrent por Compromís, “la privatización del agua en Torrent se ha demostrado una estafa. En estos últimos años, mientras muchos vecinos y vecinas tenían que sufrir que les cortaran el agua porque no podían pagarla, la empresa aumentaba los beneficios en más de un 40% y subían el precio del agua en más de un 11%, siempre con los votos a favor de PP y PSOE”.

“Es por eso” -continúa Alabajos- “que desde Compromís proponemos que vuelva a estar en manos de la ciudadanía, porque no podemos permitir que se haga negocio con un bien básico. Si el agua estuviera en manos de los torrentinos y torrentinas podríamos hacer que ninguna víctima de esta estafa -que algunos llaman crisis- se quedara sin agua por no poder pagarla y, además, podríamos bajar el precio, para empezar, una media de 34€ anuales por familia, además de hacerlo con criterios de progresividad social “.

En este sentido, Alabajos ha explicado que “hay que poner fin a la política de privatizaciones que puso en marcha el PSOE -en este caso, fue el mismo Jesús Ros quien privatizó el agua de Torrent en 1993- y que ha continuado el PP, porque no podemos consentir que se haga negocio con un bien básico, como es el agua, que ahora está en manos de Suez Environnement, que es una de las megacorporaciones que controlan el negocio del agua en Europa”.

Por su parte, Jordi Sebastià ha explicado la labor que ha llevado a cabo desde el Parlamento Europeo, resaltando que, desde el grupo en el que se integra Compromís, los Verdes-ALE, han estado en la vanguardia europea en las iniciativas de municipalización del agua, ante la agenda privatizadora que lleva adelante la Gran Coalición de populares, socialistas y liberales.

Sebastià ha explicado que “el agua es un bien básico. Y un bien básico no se gestiona bien cuando tiene beneficios económicos, sino cuando tiene beneficios sociales. Por ejemplo, si abrimos una empresa que consistiera en tener miles de libros para prestarlos gratis a la gente, sería una ruina desde el punto de vista empresarial, pero esto se llama “biblioteca pública” y es fundamental para la cultura y la democracia de un pueblo”.

Así pues, Sebastià ha explicado que “la privatización del agua forma parte de la doctrina neoliberal en la que todo es susceptible de ser negocio y llegará un momento en que nos cobrarán hasta para respirar. En Compromís somos garantía a todos los niveles de hacer frente a estas políticas, ya que lo estamos demostrando desde los Ayuntamientos, desde las Corts, desde el Congreso y desde el Parlamento Europeo. Tenemos una trayectoria consolidada y la valentía para poder llevar adelante un cambio en profundidad”.